eroare-condamnat.jpg

Un bărbat din statul american Colorado, care a fost arestat la câțiva ani după ce a fost eliberat în urma unei erori judiciare, a fost declarat liber de către un judecător, informează CNN.

 

Rene Lima-Marin a fost condamnat inițial la 98 de ani de închisoare pentru două jafuri armate pe care le-a comis in 1998. În 2008 acesta a fost eliberat din închisoare, însă 6 ani mai târziu, in 2014, a fost din nou arestat după ce autoritățile au depistat eroarea.

Cum s-a întâmplat eroarea?

Eliberarea lui Lima-Marin a fost, în fapt, cauzată de o eroare birocratică. Bărbatul primise sentințe separate pentru cele două fapte. Decizia judecătorului a fost că cele două sentințe vor fi executate „consecutiv”, însă în momentul în care a fost redactată documentația a reieșit că cele două condamnări trebuiau executate în același timp.

 

Bazat pe aceste documente, un avocat pe care Lima-Marin l-a întâlnit pentru a discuta despre un eventual apel i-a spus că sentința sa a fost redusă și i-a recomandat să renunțe la apel și să aștepte să fie eliberat condiționat în 2008.

Absența deținutului din închisoare a fost remarcată abia în ianuarie 2014, când numele său a fost căutat în baza de date de către un procuror și nu a fost găsit. În aceeași zi, Lima-Marin a fost arestat pentru a-și ispăși restul din pedeapsa de 98 de ani.

Lima-Marin a făcut recurs, însă, iar săptămâna aceasta un judecător a decis că „ar fi absolut incorect ca, în acest moment, Lima-Marin să fie constrâns să execute restul acestei pedepse foarte lungi”.

 

Citește artciolul integral pe digi24.ro