corali morit

Barierele de corali sunt pe cale de dispariție, avertizează oamenii de știință. Până în 2050, circa 90% din recifele de corali vor fi murit. Oamenii de știință lucrează la metode alternative de salvare a recifelor, dar atrag atenția că este vitală stoparea încălzirii globale. Miza? Sănătatea planetei: de recifele de corali depind un sfert din toate speciile marine și o jumătate de miliard de oameni.

 

Daunele provocate de apa oceanelor și a mărilor tot mai caldă celui mai mare ecosistem de pe Pământ este mult mai mare decât se credea anterior, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, care atrage atenția că efectul temperaturilor record din 2015 și 2017 asupra barierei de corali este „fără precedent”.

Recifurile de corali produc o parte din oxigenul pe care îl respirăm. Supranumite „păduri tropicale subacvatice” ele ocupă un procent mic din ocean, dar una din patru specii marine își au habitatul aici. De asemenea, recifurile formează bariere importante care protejează coasta de furtuni. Aduc miliarde de dolari din turism și pescuit și sunt folosite în cercetarea medicală pentru vindecarea unor boli, printre care cancerul, artrita și infecțiile virale sau bacteriene.

 

Citește continuarea pe digi24.ro