america

Dixville Notch, orășelul cu 12 locuitori din SUA, a deschis votul în mod simbolic la miezul nopții. În restul Americii însă, primele secţii de vot, cele de pe Coasta de Est, se deschid la ora locală 06.00, adică 13.00, ora României. Apoi, pe măsură ce trec orele, se deschid treptat secţiile din toate statele. Primele proiecţii sunt aşteptate la noapte la ora 02.00, ora României, iar în jurul orei 06.00, televiziunile americane ar trebui să anunţe şi numele câştigătorului, pe baza proiecţiilor.

 

În ajunul alegerilor, sondajele o creditau pe Hillary Clinton cu un avans de trei procente în medie, cu un maxim de şase puncte într-un sondaj NBC şi un minim de două, într-unul realizat pentru Fox News. Trebuie precizat însă că toate sondajele fuseseră realizate înainte ca directorul FBI să anunţe că democrata nu va fi anchetată din nou în scandalul e-mailurilor.

Luni seară, şansele lui Hillary Clinton de a câştiga alegerile erau de 90%, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos. În ceea ce priveşte votul popular, democrata are 45 la sută, iar candidatul republican 42 la sută. În Colegiul Electorilor, se preconizează că Hillary Clinton se poate baza pe 303 voturi, iar Donald Trump de 230, în condiţiile în care este nevoie de 270 de voturi pentru a învinge.

 

Potrivit aceleiaşi analize, şansele ei depind însă o combinaţie de factori precum participarea la vot a tinerilor, negrilor şi hispanicilor din şase sau şapte state. În ceea ce îl priveşte pe Donald Trump, el depinde de rezultatele din Florida, Michigan, Carolina de Nord şi Ohio, adică exact statele pe care şi-a concentrat eforturile de campanie în ultimele zile.

Urmăriți alegerile din SUA la Digi24, chiar dacă este marți, zi de lucru, și chiar dacă este noapte! Digi24 va reflecta în direct, în ediții speciale, procesul electoral american, în noaptea de marți spre miercuri. Fiți primii care află nemijlocit cum decurge una dintre cele mai strânse și mai costisitoare curse electorale din istoria Statelor Unite. Oricine va ieși președinte, se va scrie istorie!

sursa: digi24.ro