aboneaza-te la ziarul fara reclame

satan2

Mass-media de stat din Rusia a dezvăluit, duminică, lansarea unei noi rachete nucleare balistice, „Satan 2“, după cum o numeşte NATO, în ceea ce unii consideră „o nouă oportunitate pentru Moscova de a se lăuda cu puterea sa nucleară într-un moment de tensiune de vârf cu Occidentul”.

Racheta nucleară intercontinentată (ICBM) RS-28 Sarmat sau "Satan 2", este menită să înlocuiască versiunea anterioară R-36, sau "Satan", la sfârşitul anului viitor.

Noua rachetă Satan 2 are în mare măsură aceleaşi capacităţi ca Satan: ambele rachete pot atinge coastele de est şi vest ale Statelor Unite, ambele pot călători câteva mile într-o singură secundă, de câteva ori mai rapid decât viteza sunetului, şi ambele pot transporta mai multe focoase cu ţintă independentă. Ambele rachete folosesc, de asemenea, un amestec de combustibil lichid, o configuraţie mai volatilă şi mai puţin stabilă decât armele preferate Statelor Unite, cu combustibil solid.

Niciuna dintre aceste rachete nu poate fi oprită de sistemul de apărare anti-rachetă al Statelor Unite. Numai că, odată cu introducerea Satan 2, partea electronică, direcţionarea şi fiabilitatea se vor îmbunătăţi în mod semnificativ faţă de prima rachetă.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Potrivit lui Jeffrey Lewis, expert american în controlul armelor de la Institutul Middlebury de Studii Internaţionale din Monterey, cea mai nouă rachetă a Rusiei nu doar că ameninţă stabilitatea internaţională, ci este în sine instabilă.

"Ruşii iubesc combustibil lichid atât de mult", a spus Lewis, într-un interviu cu Business Insider. "În Statele Unite, noi nu gândim că rachetele alimentate cu lichide sunt o idee grozavă. Sunt periculoase", a spus Lewis, explicând că una dintre ele "a explodat în Arkansas şi a distrus partea de sus a unui siloz, aruncând focosul la mare distanţă", aproape provocând un dezastru.

De ce preferă atunci ruşii acest tip de combustibil periculos? "Avantajul este că pot pune o grămadă de focoase pe ele", a răspuns Lewis.

Într-adevăr, având mai multe bombe atomice pe o singură rachetă face ca arsenalul nuclear al Rusiei să devină foarte puternic, dar, de asemenea, destabilizator, scrie adevarul.ro. "Dacă pui toate ouăle într-un singur coş (arme pe o rachetă – n.r.), acesta devine o ţintă foarte tentantă. Adică Statele Unite îşi vor arunca rachetele asupra multor alte rachete", a spus Lewis.

SUA îşi plasează arsenalul nuclear la bordul a numeroase rachete individuale împrăştiate în mai multe baze şi platforme. Potrivit lui Lewis, "ruşii sunt teribili cu submarinele (pentru lansarea de rachete nucleare – n.r.), astfel că plasează rachete pe uscat şi se concentrează pe rachete balistice intercontinentale (ICMB)”

sursa: realitatea.net