romani germania

Guvernul condus de Angela Merkel a aprobat o ordonanţă care prevede limitarea accesului cetăţenilor din alte state membre ale Uniunii Europene la indemnizaţii sociale în Germania.

 

Proiectul de ordonanţă, neobişnuit pentru un politician de centru-stânga, prevede că cetăţenii din alte state membre UE aflaţi în Germania vor avea dreptul la indemnizaţii sociale abia după cinci ani, spre deosebire de termenul prevăzut acum în legislaţie, care este de şase luni. Planul a fost aprobat rapid de Guvernul de coaliţie format din reprezentanţi ai Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta) şi ai Partidului Social-Democrat (SPD, centru-stânga).

Măsura este criticată de opoziţie şi de sindicate, care denunţă o încălcare a reglementărilor Uniunii Europene, anunţă Mediafax. 

"Legea fundamentală spune clar: persoanele care locuiesc în Germania (...) au dreptul la un trai sigur, uman, indiferent de naţionalitate", a reacţionat Annelie Buntenbach, un reprezentant al Confederaţiei Sindicatelor Germane (DGB).