balena

O balenă albă, despre care s-a spus că ar fi fost antrenată în scopuri militare la unul dintre delfinariile din fosta Uniune Sovietică, a ajuns în anul 1994 de-a lungul litoralului românesc şi apoi a dispărut spre strâmtoarea Bosfor.

 

Pe 25 mai 1994, scafandrii militari care executau lucrări subacvatice de antrenament cu explozibili în Marea Neagră, în dreptul localităţii Agigea, au avut parte de o experienţă deosebită. Lângă ei, în apă, a apărut o belugă, un animal marin care trăieşte doar la Polul Nord.

Ea a ieşit la suprafaţă având în gură explozibilul pe care scafandrii români îl puseseră pe fundul mării, pentru exerciţii. Balena albă era foarte sociabilă, spune un scafandru prezent la întâmplare şi care, din motive de securitate, nu îşi dezvăluie identitatea.

 

Sesiune foto cu balena albă Povestea balenei albe apare şi în cartea scafandrului Pascale Roibu.

În „Vremea căutătorilor. Jurnalul unui scafandru“, el povesteşte această întâmpare care i-a fost relatată de colegi.

„Pe când scafandrii militari executau în mare antrenamente specifice, au fost surprinşi de compania neaşteptată a unei belugi ce înota jucăuşă printre ei. Fiind foarte sociabilă, au reuşit să o surprindă alături de ei într-o serie de fotografii. Cum beluga sau balena albă, aşa cum mai este numită, nu trăieşte decât în zona arctică şi nicidecum în Marea Neagră, prezenţa ei aici a stârnit multe controverse“, scrie Pascale Roibu.

Astfel, s-a presupus că a fost scăpată de la vreun delfinariu din fosta Uniune Sovietică sau poate chiar dintr-o bază rusească, unde astfel de mamifere subacvatice erau antrenate pentru a detecta explozibili sub apă.

Prezenţa balenei albe în libertate a fost elucidată de un ucrainean, spune Simion Nicolaev, directorul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ din Constanţa.

După apariţia balenei în apele teritoriale româneşti, dar şi pe coasta Turciei, un ucrainean a scris o carte lămurind misterul.

„În paginile scrise în limba rusă se vorbeşte despre balena albă care a scăpat de la un delfinariu militar din fosta URSS, acolo unde era antrenată în scopuri militare. După ce a străbătut mare parte din coasta litorală, a ajuns şi la Mangalia. Oamenii de acolo au descoperit că balena era obişnuită să lucreze cu scafandrii militari, fiind antrenată pentru a lucra cu oamenii. Este o specie de dimensiuni mari, ea putând să atingă în lungime cinci-şase metri şi astfel cred că putea transporta cantităţi mari de explozibil, dar, în acelaşi timp, această specie este uşor de dresat. Ai noştri încercau să o prindă aruncând spre ea un ham, dar ea se desfăcea repede, se ducea la fund şi iar ieşea la suprafaţă, la fel de prietenoasă faţă de oameni“, spune Simion Nicolaev.

articolul integral pe adevarul.ro