11septembrie

Data de 11 septembrie 2001 a schimbat pentru totdeauna fața Americii și i-a bulversat diplomația și politica sa în domeniul securității, SUA rămânând de 15 ani într-un perpetuu război contra 'terorismului' jihadist fără a reuși să pună însă capăt 'haosului' din Orientul Mijlociu, comentează sâmbătă AFP. Alături de SUA se află și aliații săi, inclusiv România.

 

Deși președintele Barack Obama, aflat la putere din ianuarie 2009, a refuzat intervenționismul militar în războaiele din lumea arabă și a încercat o reconciliere cu țările musulmane, el lasă Statele Unite într-o stare de conflict permanent contra 'terorismului' islamist, estimează experții.

"Chiar și la 15 ani după 11 Septembrie, războaiele din Orientul Mijlociu, metastazele Statului Islamic, radicalizarea online și atentatele din Europa și America împiedică îngroparea paradigmei 'războiului mondial contra terorismului'", estima vineri Tamara Cofman Wittes, director pentru cercetări în cadrul Brookings Institute.

De fapt, prima putere mondială încă este angajată militar, de o manieră limitată sau doar logistic, în multiple teatre de operațiuni: în Siria și în Irak contra grupării Stat Islamic, în Afganistan, în Libia, Yemen, Somalia sau Nigeria pe fondul unei ascensiuni rapide a islamiștilor.

''Obama crede că trebuie să evite marile războaie care agravează lucrurile'', explică Hussein Ibish, cercetător la Institutul privind țările arabe din Golf, cu sediul la Washington.Costurile umane și financiare implicate sunt limitate, în contexul în care între 2001 și 2014 au murit 5.300 de soldați americani și alți 50.000 au fost răniți, în perioada analizată fiind cheltuite 1.600 de miliarde de dolari pentru campaniile militare din Irak și Afganistan, potrivit Congresului SUA.

Această politică militară a președintelui Barack Obama a culminat, în mai 2011, cu uciderea în locuința sa din Pakistan a liderului rețelei teroriste Al-Qaida, Osama Bin Laden, vinovat pentru atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA.

Dar, în opinia lui Hussein Ibish, această 'folosire limitată a resurselor' militare pare a fi un război neîntrerupt. ''Este chiar mai mult decât un război permanent întrucât resursele militare limitate nu pot schimba cu nimic instabilitatea'' dată de conflictele regionale, adaugă Ibish, în opinia căruia administrația Obama 'a acceptat ca haosul actual să fie de nerezolvat'.

În ceea ce privește criza din Siria, nu este avută în vedere nicio soluție durabilă, în pofida intervențiilor militare și diplomatice ale Statelor Unite și Rusiei, iar o reangajare militară de anvergură în Orientul Mijlociu nu figurează deloc în programele celor doi candidați la alegerile prezidențiale de pe 8 noiembrie din SUA, Hillary Clinton și Donald Trump, adaugă AFP.

Filmul unei zile de coșmar

- 7:59 ora locală (14.59 ora României) – American Airlines Flight 11, un Boeing 767 cu 92 de oameni la bord, decolează de pe aeroportul internaţional Logan din Boston, cu destinaţa Los Angeles.

- 8:14 ora locală (15.14 ora României) – United Airlines Flight 175, un Boeing 767 cu 65 de oameni la bord, decolează de la Boston, tot cu destinaţia Los Angeles.

- 8:19 ora locală (15.19 ora României) – Însoţitorii de bord de la American Airlines Flight 11 anunţă personalul de la sol că avionul a fost deturnat. American Airlines alertează FBI.

- 8:20 ora locală (15.20 ora României) – American Airlines Flight 77 decolează de la aeroportul internaţional Dulles, din apropiere de Washington D.C. Boeingul 757 se îndreaptă spre Los Angeles, cu 64 de oameni la bord.

- 8:24 ora locală (15.24 ora României) – Teroristul Mohammed Atta face prima din două transmisii accidentale de la bordul Flight 11 către Turnul de Control (aparent într-o tentativă de a lua legătura cu cei aflaţi în cabina avionului).

 

- 8:40 ora locală (15.40 ora României) – Administraţia Federală de Aviaţie (FAA) alertează Comandamentul Nord-American pentru Apărare Aerospaţială (NORAD) în legătură cu presupusa deturnare a Flight 11. În replică, NORAD ordonă ridicarea de la sol a două avioane de luptă aflate la baza aeriană Otis, din Cape Cord, pentru a localiza şi urmări aeronava. Avioanele de luptă nu era încă în aer când Flight 11 s-a prăbuşit în Turnul de Nord al World Trade Center.

- 8:41 ora locală (15.41 ora României) – United Airlines Flight 93, un Boeing 757 cu 44 de oameni la bord, decolează de pe aeroportul internaţional Newark, cu destinaţia San Francisco. Aeronava urma să decoleze la 8.00 (15.00 ora României), la fel ca şi celelalte avioane deturnate.

- 8:46 ora locală (15.46 ora României) – Mohammed Atta şi alţi terorişti aflaţi la bordul American Airlines Flight 11 prăbuşesc avionul în etajele 93-99 ale Turnului de Nord al World Trade Center, omorându-i pe toţi cei aflaţi la bord şi sute de oameni din clădire.

- 8:47 ora locală (15.47 ora României) – În câteva secunde, Poliţia şi Pompierii din New York trimit unităţi la World Trade Center, în timp de Departamentul de Poliţie Portuară, care avea deja oameni la faţa locului, începe evacuarea clădirea.

- 8:50 ora locală (15.50 ora României) – Şeful Cancelariei prezidenţiale, Andrew Cards, îl alertează pe preşedintele George W. Bush că un avion a lovit World Trade Center. Preşedintele vizita o şcoală primară din Sarasota, Florida.

- 9:02 ora locală (16.02 ora României) – După ce, iniţial, autorităţile le-au cerut oamenilor din Turnul de Sud al World Trade Center să rămână în clădire, oficialii au transmis apoi ordine să fie evacuată şi această clădire. Între 10.000 şi 14.000 de oameni erau deja în curs de evacuare.

- 9:03 ora locală (16.03 ora României) – Teroriştii prăbuşesc United Airlines Flight 175 în etajele 75-85 ale Turnului de Sud. Toţi cei aflaţi la bord şi sute de oameni din clădire au murit.

- 9:08 ora locală (16.08 ora României)– FAA interzice toate decolările către New York City şi închide spaţiul aerian asupra oraşului.

- 9:21 ora locală (16.21 ora României) – Autoritatea Portuară închide toate podurile şi tunelurile în zona New York City.

• 9:24 ora locală (16.24 ora României) –FAA nunţă NORAD de presupusa deturnare a Flight 77l, după ce mai mulţi pasageri şi membri ai echipajului reuşesc să alerteze rudele aflate la sol.

- 9:31 ora locală (16.31 ora României) – În Florida, preşedintele Bush descrie evenimentele de la New York City drept un “aparent atac terorist asupra ţării noastre”.

- 9:37 ora locală (16.37 ora României) – Teroriştii de la bordul Flight 77 prăbuşesc avionul în faţada de vest a Pentagonului, din Washington D.C. Cei 59 de oameni aflaţi la bord, precum şi 125 de angajaţi civili şi militari de la Departamentul Apărării sunt ucişi.

- 9:42 ora locală (16.42 ora României) – Pentru prima dată în istorie, FAA consemnează la sol toate zborurile care urmau să ajungă sau să tranziteze prin spaţiul aerian al Statelor Unite. Circa 3.300 de zboruri comercial şi 1.200 de avioane private sunt redirecţionate către aeroporturi din Canada şi SUA în decurs de două ore şi jumătate.

- 9:45 ora local (16.45 ora României) – Pe fondul escaladării zvonurilor privind noi atacuri, Casa Albă şi Capitoliul sunt evacuate. La fel se întâmplă şi în cazul altor clădiri şi spaţii publice cunoscute.

- 9:59 ora locală (16.59 ora României) – Turnul de Sud al World Trade Center se prăbuşeşte.

- 10:07 ora locală (17.07 ora României) – După ce pasagerii şi membrii echipajul de la bordul Flight 93 îşi contactează prietenii şi familia pentru a afla despre atacurile de la New York şi Washington, fac o tentativă de a prelua din nou controlul asupra avionului. Teroriştii prăbuşesc intenţionat aeronava pe un câmp din comitatul Somerset, în Penssylvania, omorând toţi cei 40 de pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bord.

• 10:28 ora locală (17.28 ora României) – Turnul de Nord al World Trade se prăbuşeşte, la 102 minute după ce a fost lovit de Flight 11.

• 11 ora locală (18 ora României) – Primarul New Yorkului Rudolph Giuliani cere evacuarea Manhattanului Inferior, la sud de Canal Street. Sunt vizaţi peste un milion de oameni care locuiau în zonă, munceau în zonă sau erau turişti. Între timp, eforturile de căutare a supravieţuitorilor la World Trade Center continuă pe tot parcursul zilei.

- 13 ora locală (20.00 ora României) – Preşedintele Bush anunţă, de la baza aeriană a Aviaţiei militare din Louisiana că forţele armate americane sunt în alertă sporită în toată lumea.

- 14:51 ora locală (21.51 ora României) – Marina trimite distrugătoare de rachete la New York şi Washington D.C.

-17 20 ora locală (00.20 ora României) – Seven World Trade Center, cu 47 de etaje, se prăbuşeşte, după ce arsese ore la rând. Clădirea fusese evacuată şi nu s-au înregistrat victime.

- 18:58 ora locală (1.59 ora României) – Preşedintele Bush se întoarce la Casa Albă, după ce se opreşte la bazele militare din Louisiana şi Nebraska.

- 20:30 ora locală (3.00 ora României) – Preşedintele Bush se adresează naţiunii, calificând atacurile drept “acte de terorism malefice, demne de dispreţ”. El dă asigurări că America, precum şi aliaţii săi vor lupta împreună “pentru a câştiga războiul împotriva terorismului”.

sursa: realitatea.net