brexit acord

Guvernul britanic dorește să se orienteze spre un acord "specific" cu Uniunea Europeană mai degrabă decât să îl copieze pe cel care leagă țări ca Norvegia de blocul european, au afirmat miercuri mai mulți miniștri, scrie AFP.

 

Acest model, al cărui contur urmează să fie definit, cuprinde în mod necesar un "control al numărului persoanelor din UE autorizate să vină în Marea Britanie", a precizat un purtător de cuvânt al premierului Theresa May.

Miercuri, prim-ministrul britanic i-a primit la reședința de la Chequers pe principalii membri ai cabinetului pentru o primă întâlnire după vacanța de vară, pe fondul disensiunilor din rândul guvernului conservator în ce privește modalitățile de punere în aplicare a Brexitului.

 

Dacă ministrul de finanțe Philip Hammond, care a făcut campanie pentru menținerea țării sale în UE, dorește ca Marea Britanie să rămână în cadrul pieței comune, alți miniștri se pronunță pentru părăsirea acesteia.

Pentru a avea acces la piața unică, țări nemembre ale UE ca Norvegia și Elveția trebuie să accepte principiul liberei circulații a persoanelor, una din principalele mize ale referendumului privind Brexitul.

Susținătorii unei rupturi cu UE, ca ministrul de externe Boris Johnson, consideră că o limitare a imigrației europene este absolut necesară pentru a respecta votul poporului britanic, cu riscul de a se izola de o piață cu 500 de milioane de consumatori.

sursa: realitatea.net