pamant nou

Astronomii europeni anunţă descoperirea unei planete care se învârtește în jurul celei mai apropiate stele de Pământ, din afara sistemului nostru solar - Proxima Centauri. Potrivit cercetătorilor, care au folosit telescoapele European Southern Observatory, este posibil ca pe planeta Proxima b, aflată la o distanță de aproximativ 4 ani-lumină de Terra, să existe apă în stare lichidă.

 

Echipa de astronomi a fost coordonată de dr. Guillem Anglada-Escude, de la Queen Mary University of London.

Descoperirea planetei, pe care presa internațională o numește deja „al doilea Pământ”, a fost o experiență unică și a atras atenția specialiștilor din întreaga lume, a spus acesta.

 

„Sperăm ca aceste descoperiri să inspire generațiile următoare în a continua explorările dincolo de stele. Urmează să se afle dacă există viață pe Proxima b”, a mai spus dr. Guillem Anglada-Escude.  

Denumită Proxima b, această planetă este situată într-o zonă „locuibilă” care permite prezența apei lichide, o condiție necesară vieții. Datorită apropierii sale, Proxima b ar putea fi prima exoplanetă care să poată fi vizitată de o sondă spațială, dacă oamenii vor reuși să dezvolte tehnologia necesară, a declarat Julien Morin, unul din autorii studiului, citat de Agerpres.

Proxima Centauri face parte din sistemul Alpha Centauri, cel mai apropiat sistem stelar de Sistemul Solar, aflat la o distanță de aproximativ 4,35 ani-lumină de sistemul nostru solar.

Deși cercetătorii consideră această exoplanetă „atât de aproape” de noi, este totuși mult prea departe pentru a putea ajunge la ea utilizând tehnologia spațială actuală.

Un an-lumină reprezintă distanța parcursă de lumină într-un an, iar viteza luminii este de aproximativ 300.000 de kilometri pe secundă.

NASA a mai anunțat descoperirea de noi planete în trecut, dar cele mai multe dintre aceste lumi erau fie prea fierbinți, fie prea reci pentru a găzdui apă sub formă lichidă.

sursa: digi24.ro

 

Social
  • Sâmbătă, 23 Septembrie 2017
  • De Mihai Popescu

A nins în Bucegi. La Babele au fost - 6 grade

A nins în Bucegi. La Babele şi vârful Omu temperatura a coborât la minus 6 grade. Pe crestele montane de pe Valea Prahovei, la peste două mii de metri altitudine, a căzut lapoviţă şi ninsoare. După...