poli

Calota de gheață ce acoperă Polul Nord va dispărea mai repede decât ne așteptăm, iar în 2017 sau 2018 vom putea traversa această zonă cu vaporul, susține cercetătorul britanic Peter Wadhams, de la Universitatea Cambridge, expert în fenomenul încălzirii globale.

 

În ultimii ani, Wadhams a apărut de mai multe în public și a declarat că situația de la Polul Nord este extrem de îngrijorătoare și că stratul de gheață se topește mai repede decât se credea. Mai mult, acesta a avansat și teoria potrivit căreia în preajma anului 2016 gheața din Arctica se va topi de tot. Faptul că acest lucru nu s-a petrecut încă i-a adus o serie de critici. Expertul nu cedează însă și continuă să susțină că Polul Nord va rămâne fără gheață.

''Este o tendință clară spre (nivelul — n.r.) zero în ceea ce privește stratul de gheață din perioada de vară. Însă evenimentele din fiecare an pot adăuga gheață sau pot îndepărta o parte din ea. Totuși, tendința generală este foarte puternică și merge în jos. Majoritatea cercetătorilor se așteaptă ca acest an să înregistreze un record negativ în privința grosimii stratului de gheață de vară de la Polul Nord. Anul următor, sau cel de după, cred că acesta nu va mai exista deloc. Se va putea trece cu vaporul peste Polul Nord'', susține omul de știință într-un interviu acordat The Guardian.

 

''Vor mai fi circa un milion de kilometri pătrați de gheață în Arctica vara, dar aceștia vor fi concentrați în diverse locuri de-a lungul Pasajului de Nord-Vest și pe porțiuni de pe coasta canadiană. Când spun ''fără gheață'' mă refer la bazinul central din Arctica, ce va fi lipsit de gheață și cred că acest lucru se va petrece în vara lui 2017 sau 2018'', a completat Wadhams.

articolul complet pe agerpres.ro