baza

Presupusul transfer de arme nucleare americane din Turcia în România a fost negat de autoritățile de la Bucureşti. Ministerul Afacerilor Externe a respins categoric informaţia vehiculată de jurnaliştii portalului EurActiv, iar ministrul Apărării a catalogat-o drept o speculaţie. Pe de altă parte, experții militari au explicat de ce armele nucleare din Turcia nu ar putea fi transferate la Deveselu.

 

„MAE respinge ferm aceste informaţii”, se arată în răspunsul primit de Digi24 de la Ministerul de Externe.

„Poziţia oficială exprimată în cursul serii de Ministerul Afacerilor Externe şi care este una de dezminţire categorică. Ce vă pot spune este că nu au existat niciun fel de discuții nici la nivel politic, nici la nivel specializat în acest sens. Nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcție. Categoric nu putem vorbi, reacționând la această informație, decât că este o speculație”, a spus și Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naţionale.

 

Pe de altă parte, parlamentarul Ovidiu Raeţchi cere convocarea Comisiei de Apărare pentru a da o replică fermă informaţiilor prezentate de EurActiv. Liberalul consideră că propagarea ideii că în România se trasferă arme nucleare poate avea consecinţe foarte grave pentru securitatea ţării noastre. Tocmai de aceea, parlamentarii din comisia de specialitate trebuie să infirme public acest scenariu, spune el.

„Ştirea este relativ neserioasă. Nu faci lucrurile de genul ăsta, nu mişti nişte arme nucleare în vecinătatea Rusiei fără un nivel mai mare de transparenţă, de deschidere. E normal ca MAE să nege. Dacă vor exista îngrijorări, solicitări de la un nivel mai înalt, eventual o solicitare făcută de Rusia, evident că se vor face paşi mai serioşi”, a spus Ovidiu Raețchi.

„Ca răspuns la întrebarea dvs., vă rugăm să consultaţi Declaraţia Finală a Summitului NATO de la Varşovia (publicată pe 9 iulie 2016), paragraful 53: <Poziţia NATO privind descurajarea nucleară se bazează, în parte, şi pe armele nucleare ale Statelor Unite stocate în Europa şi pe capabilităţile şi infrastructura oferite de Aliaţii vizaţi. Aceşti Aliaţi se vor asigura că toate componentele politicii NATO de descurajare nucleară rămân în siguranţă, sunt sigure şi eficiente.> Pentru informaţii suplimentare, contactaţi autorităţile americane”, se arată în răspunsul NATO la solicitarea Digi24.

articolul complet pe digi24.ro

 

Fun
  • Luni, 25 Septembrie 2017
  • De Claudiu Vasilescu

Petre Daea, oaia, istoria și firul roșu

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut o adevărată pasiune pentru oaie. Aproape că nu trece zi fără ca Daea să nu facă o referire la iubirea vieții lui. Aglomerația din capul ministrului Petre...