emigrare

România nu este singura ţară din Europa de Est afectată de fenomenul emigrării. Ţările baltice au pierdut chiar mai mulţi locuitori raportat la populaţia totală. Acum, fostele state comuniste din Uniunea Europeană încearcă să îşi convingă cetăţenii de peste hotare să revină acasă.

 

România oferă cursuri de specializare şi finanţări pentru emigranţii care vor să îşi deschidă o afacere acasă, iar Letonia le transmite mesaje emoţionanante despre cât de mult şi-ar ajuta ţara dacă s-ar întoarce.

Peste două milioane de români au plecat peste hotare după Revoluţia din 1989. Şi nu au fost singurii est-europeni care au ajuns în Occident. La fel de mulţi polonezi au plecat la muncă în Occident. Două dintre cele trei ţări baltice, Letonia şi Lituania, şi-au pierdut aproximativ 10% din populaţie din cauza emigraţiei. Iar din Bulgaria au plecat spre ţările mai bogate peste un milion de oameni.

Acum, toate aceste ţări, inclusiv a noastră, încearcă să îi atragă înapoi acasă pe cetăţenii din diaspora, arată o analiză Bloomberg. Însă, campaniile guvernelor şi ONG-urilor est-europene nu sunt foarte convingătoare.

 

În România, cei care vor să se întoarcă în ţară au la dispoziţie cursuri gratuite de antreprenoriat care să îi ajute să participe la programe de finanţare a afacerilor. Dar, ca să atragă bani de la stat, românii din diaspora trebuie să concureze cu antreprenorii care au rămas în ţară. În paralel cu efortul Guvernului, o alianţă a oamenilor de afaceri a creat o platformă în care românii din străinătate pot să caute locuri de muncă în ţară.

Problema unor astfel de programe este că nu oferă o alternativă la fel de bună la locurile de muncă şi mediul de afaceri din Occident. Iar cei convinşi de aceste invitaţii de întoarcere în ţară sunt cei care oricum aveau de gând să revină.

articolul complet pe digi24.ro

  

Național
  • Vineri, 20 Octombrie 2017
  • De Georgiana Kelemen

Spotify se lansează pe piața din România

Spotify, unul dintre cele mai populare servicii de music streaming online din lume, se pregătește să pătrundă și pe piața din România, la finalul lunii noiembrie, pe data de 28, scrie Manafu....

bunatati-de-topoloveni-header.gif