brain implant

Tomasz, în vârstă de 35 de ani, a fost în comă din luna mai. I s-a implantat un stimulator cerebral, în urmă cu două săptămani, la Spitalul Universitar din Olsztyn, iar acum este complet conștient, înțelege ceea ce i se spune și poate răspunde la întrebări. "El este acum foarte conștient de starea sa fizică. Suferă de pareză spastică. Este supărat , dar noi încercăm să-i explicăm că în primul rând trebuie să aibă răbdare, urmează o perioadă de recuperare" - spune neurochirurg Wojciech Maksymowicz.

 

Tomasz a fost în comă din cauza unui accident a avut în luna mai. A căzut de pe un zid de trei metri înălțime încercând să-și ajute prietenul, care a avut un atac de epilepsie. La început, totul părea în regulă, chiar a venit acasă pe jos. Pană când acesta a ajuns acasă, deja se formase un hematom pe creier, de mărimea unui pumn. Starea lui a fost atât de gravă încât medicii au spus nu există nici o șansă ca Tomasz să se recupereze vreodată pe deplin.

În Polonia, prima procedură de implantare a unui stimulator cerebral  a fost realizată în luna mai, de către echipa dr. Maksymowicz, sub îndrumarea prof. neurochirurg japonez, Isao Morita.

Pentru implantarea stimulatorului cerebral chirurgii trebuie să deschidă canalul spinal și să introducă un electrod deasupra măduvei spinării. Stimulatorul este plasat în afara corpului și îi transmite energie electrică electrodului, care se presupune că ar putea stimula creierul. Stimulatorul este conectat la electrod printr-un fir care trece pe sub piele. Acesta trimite un impuls la creier la fiecare 15 minute. Țesutul stimulat primește mai mult sange și este mai bine hrănit. Prin urmare, neuronii care a supraviețuit accidentului pot funcționa mult mai bine. 

 

Stimularea creierului se presupune că ar permite pacienților aflați în comă să-și recapete cunoștința.

 sursa: expatriate.pl

 

 

 

bunatati-de-topoloveni-header.gif