sclavi

În aproape 60% din țări există un risc ridicat de utilizare a muncii sclavilor pe lanțurile lor de aprovizionare, potrivit unui nou indicator global lansat joi, informează Thomson Reuters Foundation.

 

 Indicele plasează Coreea de Nord prima în privința acestui risc, urmată de Sudanul de Sud, Sudan și Republica Democratică Congo. Riscuri extreme de folosire a sclavilor există și pe lanțurile de aprovizionare ale Indiei și Chinei.

Riscul este mediu în Uniunea Europeană, unde numai Regatul Unit, Germania, Danemarca și Finlanda prezintă risc scăzut de muncă în regim de sclavie. Regatul Unit a adoptat anul trecut o legislație anti-sclavie care obligă firmele cu cifre de afaceri anuale de peste 36 de milioane de lire sterline să raporteze măsurile luate pentru eradicarea sclaviei din lanțurile lor de aprovizionare.

Indicele evaluează incidentele de trafic de persoane sau sclavie, legislațiile naționale și calitatea aplicării legilor din 198 de țări. Compania Verisk Maplecroft, specializată în analiza riscului, a determinat că riscul este ridicat sau foarte ridicat în 115 țări. "Foarte puține țări din lume sunt într-adevăr imune la sclavia modernă", a declarat Alex Channer, analist-șef pentru drepturile omului în cadrul companiei. "În general, majoritatea țărilor au cadre legale între moderat și excelent. Diferențele apar la eficiența în implementarea efectivă a acestor legi", a explicat el.

 

Peste 46 de milioane de oameni sunt ținuți în sclavie în lume, forțați să lucreze în fabrici, mine sau agricultură, traficați pentru sex, înrobiți de datorii sau născuți sclavi, potrivit Indicelui Global al Sclaviei 2016 al fundației pentru drepturilor omului Walk Free. Termenul de sclavie modernă acoperă toate aceste situații. 

sursa: agerpres.ro

 

bunatati-de-topoloveni-header.gif