Dumitru Ilie si Camelia Moise

Medicul Dumitru Ilie, șeful secției ATI de la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Ploiești, este de mulți ani pasionat de alpinism, iar luna trecută a reușit o performanță greu de egalat: a atins Vârful Denali, din statul american Alaska, situat la 6.194 de metri.

 

Denali, numit și Mc Kinley, este cel mai înalt vârf muntos din America de Nord. Medicul ploieștean a pornit în călătorie alături de cinci prieteni: Gabriel Gheorghiu- stabilit în Franța, Alexandru Grigorescu din Iași, Camelia Moise din Sinaia, Dan Bărdășan din Târgu Mureș și Radu Vatcu – ghid turistic, din Brașov.

“Pentru o astfel de expediție trebuie să planifici o întreagă infrastructură legată de traseu, echipament, este nevoie de antrenament, de condiție fizică, starea de sănătate trebuie să fie bună. Am planificat cu un an înainte expediția, iar pe măsură ce trecea timpul, creșteau emoțiile”, ne-a mărturisit medicul ploieștean. Expediția a durat aproximativ trei săptămâni, din 10 iunie până pe 3 iulie a.c.

După un drum cu avionul pe traseul București – Londra – New York- Huston –Anchorage (Alaska), cei șase români au luat un microbuz către Talkeetna, un orășel aflat aproape de Parcul Național Denali. De aici, echipajul a zburat cu un avion de mici dimensiuni până la tabăra de bază, aflată pe ghețar, la 2.200 de metri. Au urmat opriri în tabăra 1 – la 2.400 de metri altitudine, apoi în tabăra 2- la 2.900 de metri, în tabăra 3 - la 3.350 de m, în tabăra 4 – la 4.200 de metri, în tabăra 5 – aflată la 5.200 de metri, iar de aici a început ascensiunea către vârful muntos numit și Gigantul Americii de Nord.

 

“La tabăra 1 am stat o zi, la tabăra 2 – o zi, la tabăra 3- două zile, la tabăra 4- trei zile, la tabăra 5- două zile. În a zecea zi, în ciuda recomandărilor rangerilor parcului, care tocmai plecau de acolo și care spuneau că vântul bate cu viteza de 30-40 de mile, și nu mai aveam nici rezerve de mâncare, am pornit spre vârf. Au plecat, în total, trei echipe independente– echipa noastră formată din patru români: eu, Alexandru Grigorescu, Dan Bărdășan, Gabriel Gheorghiu (Radu Vatcu și Camelia Moise au ajuns până la 5.200 de metri și nu au mai continuat drumul), o echipă de americani și una de nepalezi. Am reușit să ajungem în vârf noi și nepalezii, americanii abandonând din cauza unor probleme ivite pe parcurs. Am plecat la ora 11.00 și am ajuns la ora 21.30. Coborârea a durat numai două zile”, ne-a mai precizat medicul Dumitru Ilie. Românii au făcut față unor condiții extreme, iar asta datorită condiției fizice foarte bune și a faptului că au reușit aclimatizarea la condițiile de pe munte în cele 10 zile – perioadă considerată scurtă, în condițiile în care de obicei alpiniștii acordă aproximativ 14 zile pentru această acensiune.

“Riscul este permanent pe munte, pentru că ești pe ghețar și în jur sunt crevase - crăpături mari, în zăpadă, acoperite la suprafață. De obicei, pe ghețar se circulă noaptea, când scad și mai mult temperaturile, pentru a se diminua riscul căderii în crevasă”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru. La altitudinea de peste 6.000 de metri, medicul ploieștean a fost impresionat de priveliște, fiind înconjurat numai de zăpadă și gheață, și a avut satisfacția că a făcut față efortului și a putut să îndure condițiile atmosferice: vântul puternic, temperaturi foarte scăzute, pe vârf înregistrându-se în jur de minus 35 de grade, concentrația scăzută de oxigen din aer, presiunea scăzută (presiunea atmosferică pe vârf, în ziua în care românii au ajuns acolo, era de 434 de milibari, în condițiile în care la nivelul mării presiunea este de 1000 de milibari).

“Momentele dificile au fost în prima zi, când încă nu eram acomodați să dormim în cort la temperaturi de -10, -20 de grade. A mai fost un moment de cumpănă în ziua în care am mers pe vârf și vântul bătea cu o viteză de aproximativ 50 -60 de kilometri pe oră. Un alt moment dificil l-a reprezentat întoarcerea, pentru că am plecat în condiții total improprii, pe o zăpadă măsurând 30-40 de centimetri, am mers continuu, și pe măsură ce coboram trebuia să recuperăm din echipamentul lăsat pe drum”, ne-a precizat interlocutorul nostru. Medicul Dumitru Ilie nu este la prima expediție, acesta cucerind în ultimii ani Vârfurile Mont Blanc - 4.810 metri, Vârful Grossglockner – 3.798 de metri, Vârful Elbrus – 5.642 de metri, la care se adaugă numeroase urcușuri în munții Bucegi, Ciucaș, Parâng, Făgăraș.

 

sursa: ziarulprahova.ro

 

Social
  • Miercuri, 18 Octombrie 2017
  • De Mihai Popescu

Toamna schimbă foaia. Prognoza meteo

Vremea neobișnuit de caldă din ultima perioadă va continua până duminică, temperaturile maxime înregistrate la Ploiești variind între 23 și 26 de grade. Începnd de săptămâna viitoare temperaturile...