lovitura de stat esuata

Bilanţul încă provizoriu al tentativei de lovitură de stat din Turcia este de 265 de morţi, iar peste 3.000 de militari participanţi la complot au fost arestaţi preventiv, anunţă premierul Binali Yildirim.

 

Autorităţile turce au înlocuit din funcţie nu mai puţin de 2.745 de judecători, după lovitura de stat eșuată. De asemenea, au mai fost schimbați și cinci membri ai Curții Supreme, echivalentul Curții Constituționale din România.

Lovitura de stat a fost înăbuşită, susţin oficialii. Premierul turc spune că Guvernul ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea, ca să descurajeze astfel puciuri. Şi mai spune ceva Binali Yildirim: "ORICE ŢARĂ CARE-L SPRIJINĂ ŞI-L ADĂPOSTEŞTE PE CLERICUL MUSULMAN FETHULLAH GULEN VA FI ÎN RĂZBOI CU TURCIA" a afirmat Binali Yildirim. Cel considerat de autorităţi ca fiind responsabil de tentativa de puci trăieşte, de ani buni, în Statele Unite. De altfel, el a condamnat deja lovitura de stat. În continuare apar informaţii care susţin că lovitura de stat nu ar fi fost complet înăbuşită. Reuters, citând surse militare greceşti, anunţă că puciştii ar fi preluat controlul asupra unei fregate staţionate în baza de la GOLCUK, iar Amiralul flotei turce ar fi fost luat ostatic.