turciaO tentativă de lovitură militară de stat în Turcia părea să fi eșuat, sâmbătă dimineața, după ce populația a răspuns chemării președintelui Tayyip Erdogan de a ieși în stradă pentru a-l sprijini. Erdogan, care era în vacanță pe litoralul turcesc, a zburat la Istanbul, în cursul nopții, și a apărut la televiziune printre mulțimea de susținători care îl aștepta la aeroport. Revolta unora dintre militari a fost un act de trădare, iar cei responsabili vor plăti un preț greu, a spus președintele. Arestarea ofițerilor care se fac vinovați este în curs și se va merge până la rangurile superioare, până ce se va face curățenie în armată, a promis președintele. Avioane militare și elicoptere survolau, vineri seara, capitala Turciei, Ankara, acolo unde s-au auzit și focuri de armă, în timp ce în Istanbul, cel mai mare oraș al țării, ambele poduri peste Bosfor s-au închis. Premierul a anunțat că o facțiune din cadrul armatei încearcă să dea o lovitură de stat. Criza a durat ore bune, timp în care confuzia a fost întreținută de informații contradictorii. Punctul-cheie în desfășurarea evenimentelor a fost momentul în care StateleUnite și-au anunțat sprijinul pentru guvernul democratic ales de la Ankara.

 

ACTUALIZARE.  Puciștii anunță că nu au renunțat la luptă. Într-un e-mail trimis de la biroul de presă al Statului Major al armatei, susținătorii loviturii de stat spun că sunt în continuare hotărâți să lupte. Facțiunea, care își spune Mișcarea pentru Pace Acasă, le cere oamenilor să stea în case pentru propria lor siguranță.

ACTUALIZARE. Cel puțin 60 de persoane au fost ucise în cursul nopții în timpul tentativei de lovitură de stat, anunță un oficial turc cu rang înalt citat de Reuters. 

La rândul său, ministrul justiției a anunțat că 336 de persoane au fost arestate. 

 

ACTUALIZARE. Turcia a numit sâmbătă un șef de Stat Major interimar, întrucât nu se știe nimic despre soarta titularului acestui post de la conducerea armatei. Șef de Stat Major interimar a fost numit Umit Dundar, comandantul Armatei Întâi - un grup de divizii din cadrul infanteriei.

Presa locală scria la începutul evenimentelor că șeful Statului Major ar fi fost luat ostatic de puciști la sediul comandamentului armatei. 

ACTUALIZARE. Președintele Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă susținătorilor săi să rămână în stradă până când situația se normalizează. El s-a adresat la aeroportul din Istanbul unei mulțimi de mii de susținători care fluturau steaguri, pe care i-a asigurat că guvernul deține controlul asupra puterii, deși a recunoscut că tulburările continuă în capitala Ankara. Speră însă că ele vor lua sfârșit în curând. În plus, a anunțat președintele, compania Turkish Airlines și-a reluat zborurile. 

 

ACTUALIZARE. Strâmtoarea Bosfor a fost închisă pentru petroliere, din motive de siguranță și securitate, a anunțat compania de shipping GAC, citată de Reuters.

ACTUALIZARE. Biroul procurorului anunţă că 42 de oameni au fost ucişi la Ankara în timpul tentativei de lovitură de stat, transmite agenţia Anadolu, citată de Reuters. 17 dintre victime sunt polițiști.

Pe de altă parte, un oficial guvernamental spune că 13 soldați puciști, care au încercat să intre în palatul prezidențial, au fost arestați.

 

ACTUALIZARE. Soldații au preluat controlul asupra aeroportului Ataturk din Istanbul la scurt timp după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a aterizat aici și a condamnat ceea ce el susține că a fost o tentativă eșuată de lovitură de stat întreprinsă de o facțiune a armatei. 

Agenția națională de presă Anadolu afirmă că activitățile pe aeroport au revenit la normal, iar zborurile se vor relua de la ora 6:00 (ora României).

ACTUALIZARE.  Președintele face declarații de presă la aeroportul din Istanbul.

El a spus că tentativa de lovitură de stat a fost îndreptată împotriva solidarității și unității țării, dar nicio putere nu este mai presus de voința națiunii. A fost opera unei minorități din cadrul forțelor militare, iar președintele consideră că acest eveniment a fost un act de trădare și arată nevoia unei „curățenii” în armată.

Erdogan a promis că va sta cu poporul său și nu va pleca nicăieri, cu atât mai mult cu cât milioane de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de tentativa de lovitură de stat, pe care o pune pe seama susținătorilor clericului musulman Fethullah Gulen, aflat în Statele Unite. Citește continuarea pe digi24.ro

 

bunatati-de-topoloveni-header.gif