nisa franta

La Nisa, sărbătoarea de Ziua Naţională s-a încheiat cu un masacru. Un camion a intrat în mulțime pe o distanță de 2 kilometri chiar în momentul în care se încheiau focurile de artificii. A fost un măcel: incidentul s-a soldat cu zeci de victime, transmite digi24.

 

 Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne francez a declarat la BFMTV că 18 persoane sunt „între viață și moarte”.

Lazăr Comănescu, ministrul Afacerilor Externe, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că, la această oră, nu sunt români printre persoanele decedate. Însă, doi români au fost răniți.

Bilanțul a crescut la 84 de persoane ucise. Numărul răniților este de peste 100.

 

Șoferul camionului figura în baza de date a poliției, pentru fapte de violență și folosire de arme, a declarat un expert la BFM TV. Suspectul avea un pistol de calibru mic, dar grenadele și armele de război descoperite în camion erau mai degrabă false, spune expertul.

Pe de altă parte, Nice-Matin publică mărturia unei femei care se îndrepta în mașină, joi seara, către faleză pentru a vedea focul de artificii. S-a oprit la o intersecție și alături a sosit un camion alb. Femeia este sigură că era camionul implicat în atac și își amintește că avea un parcurs bizar: accelera, frâna, accelera din nou, iar frâna. La un moment dat, camionul s-a îndreptat către aeroport, dar în mod sigur de acolo a făcut cale întoarsă, spune femeia.

Reacția rețelelor de socializare. Un bebeluș de 8 luni, pierdut în timpul atacului, a fost regăsit grație Facebook-ului, potrivit Europe 1. Apelul de ajutor a fost lansat pe rețeaua de socializare împreună cu o fotografie a copilului, care a avut 22.000 de share-uri în câteva ore. La o oră de la publicarea mesajului, familia a anunțat că bebelușul a fost găsit.

 

De altfel, hashtag-urile #JeSuisNicois sau #JeSuisNice au invadat rețelele sociale. Un cont de Facebook @JeSuisNice a fost creat în cursul nopții, după modelul „JeSuisCharlie”.

Operațiunea „Nisa, uși deschise”, lansată cu hashtag-ul#NicePortesOuvertes pe rețelele sociale a permis ca mii de persoane să fie găzduite pentru a-și putea reîncărca telefoanele mobile sau pentru a lua legătura cu rudele. 

Ministrul sănătății, Marisol Touraine, s-a dus la Nisa pentru a fi la căpătâiul răniților. Ea a mulțumit personalului medical pentru „angajamentul excepțional” în această „nouă încercare”.

 

Ministrul de interne, Bernard Cazeneuve, anunță un bilanț diferit față de cel anunțat de președinte: 80 de morți și 18 răniți în stare extrem de gravă. Ministrul spune că planul Vigipirate va fi ridicat din nou la nivelul „atentat”. El a mai anunțat că la Nisa au fost trimiși pentru a ajuta la anchetă 70 de polițiști și experți judiciari.

Atentatul nu a fost deocamdată revendicat.

Președintele Hollande anunță într-o alocuțiune televizată, transmisă la 4:00 dimineața, că sunt 77 de morți la Nisa, printre ei și copii, și că starea de urgență va fi prelungită cu trei luni începând cu 26 iulie. Un proiect de lege în acest sens va fi înaintat Parlamentului săptămâna viitoare. „Întreaga Franță este vizată de terorismul islamist”, a justificat președintele, în opinia căruia caracterul terorist al atacului de la Nisa nu poate fi pusă la îndoială.  „Franța a fost atacată chiar de ziua sa națională, pentru că drepturile omului sunt negate de fanatici”, a mai spus Francois Hollande, care a anunțat că vineri merge la Nisa, în semn de solidaritate.

Șeful statului a mai spus că Franța își va intensifica acțiunile în Irak și Siria și a dat asigurări că Franța va fi puternică, așa cum a fost întotdeauna.

Starea de urgență a fost impusă în Franța după atentatele de la 13 noiembrie 2015.