elvetia

Elveţia a respins cu o majoritate covârşitoare propunerea privind venitul de bază necondiţionat de 2500 de franci elveţieni (2250 de euro), conform predicţiilor bazate pe numărătoarea parţială a voturilor, notează The Independent.

 

Dacă ar fi trecut, orice persoană cu domiciliul în Elveţia ar fi beneficiat, necondiţionat, de un venit de bază în valoare de 2500 de franci (2250 de euro).

Susţinătorii acestui proiect spun că jumătate dintre activităţile desfăşurate în Elveţia sunt neplătite, precum treburile casnice sau cele de îngrijire a comunităţii, astfel că un venit de bază lunar ar face “mai apreciată” această muncă.

Contestatarii susţin însă că decizia ar duce la imigraţie pe scară largă şi că o astfel de lege ar fi posibilă doar într-un stat insular, notează The Independent. 

 

“Teoretic, dacă Elveţia ar fi o insulă, venitul de bază ar fi posibil. S-ar putea reduce nivelul plăţilor existente şi în schimb, să se plătească o anumită sumă de bani către fiecare individ”, a declarat Luis Stamm, purtător de cuvânt al Partidului Popular Elveţian (SVP), partid de dreapta.

“Dar cu graniţele deschise este imposibil. Dacă ai oferi o sumă de bani fiecărui individ elveţian, milioane de oameni ar încerca să se mute în Elveţia”, a mai spus el.

În afara votului privind venitul de bază, cetăţenii vor decide şi în legătură cu alte probleme, precum accelerarea procesului de azil.

 

sursa: gandul.info

 

 

bunatati-de-topoloveni-header.gif