inundatii franta

Cu doar o săptămână înainte de începerea Campionatului European, Franța este lovită de inundații. Fluviul Sena şi-a ieşit din matcă, nivelul apei depăşind cu 4,3 metri cotele normale. De asemenea, circulația a fost restricționată și mii de persoane au fost evacuate. 

 Cele mai mari probleme sunt în Paris și în suburbiile acestuia. Zeci de localităţi din jurul capitalei Franței sunt sub apă, iar mii de oameni au fost evacuaţi.

 

Centrul orașului Nemours, situat în sudul Parisului, a fost evacuat din cauza unei creșteri excepționale a nivelului râului Loing, un afluent al Senei, scrie Agerpres. În departamentul Loiret a căzut în trei zile o cantitate de apă echivalentă cu o lună și jumătate de precipitații, iar castelul Chambord, vizitat anual de un număr mare de turiști, era izolat miercuri seară în mijlocul apelor. Elevii din această regiune nu au mers la școală astăzi. 

În Paris, nivelul Senei a depășit 4,37 metri și specialiștii spun că ar putea ajunge până la 5,10-5,70 metri. Acest lucru nu va provoca daune semnificative, au precizat autoritățile, dar transportul a fost afectat. Navele nu mai circulă pe Sena și mai multe șosele au fost închise.

În continuare, opt departamente au intrat în alertă galbenă în timp ce două au rămas sub alertă roșie.

 

Potrivit meteorologilor francezi, luna care tocmai s-a încheiat a fost luna mai cu cele mai multe precipitaţii de când au început statisticile, acum 150 de ani.

Vremea se anunță, în continuare, ploioasă în Franța. 

Până la acest moment, 2.400 de persoane au fost deja evacuate și peste 1.200 de pompieri au fost mobilizați de autorități pentru a se asigura că nu vor fi incidente grave.

Pe lângă alerta de inundații, în Franța mai este în vigoare până pe 26 iulie starea de urgență ca urmare a atentatelor teroriste din 13 noiembrie 2015, avertizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). 

 

„Starea de urgență permite autorităţilor franceze să interzică circulaţia persoanelor şi să stabilească zone de protecţie şi securitate. De asemenea, sunt aplicate măsuri consolidate de securitate în toate oraşele din regiunea Ile-de-France. Aceste dispoziţii permit, printre altele: arestul la domiciliu al oricărei persoane a cărei activitate este considerată periculoasă pentru ordinea publică, închiderea temporară a sălilor de spectacol şi a locurilor de reuniuni publice, confiscarea armelor şi posibilitatea de a efectua percheziţii administrative”, a precizat MAE. 

 

sursa: digi24.ro