vanzator stradal 768x608

Bruxelles-ul după atentate și cum arată în realitate Molenbeek, ”cuibul teroriștilor europeni”.

Doamnele în jihab se uită insistent la aparatul meu cu obiectiv de 300 de mm și par deranjate de posibilitatea să fi fost fotografiate. Una dintre ele ar vrea să-mi reproșeze ceva, dar nu are însă nicio dovadă, așa că își vede de drum. În mod evident însă, trecerea pe lângă doi străini care miros de la o poștă a ziariști le-a schimbat subiectul de discuție. ”Il est exagere”, e tot ce reușesc să prind din conversația femeilor care se îndepărtează.

Suntem în Molenbeek, cartierul din Bruxelles devenit celebru după ce autoritățile belgiene au descoperit că cel puțin trei dintre teroriștii responsabili de atentatele din noiembrie de la Paris erau de aici. Și tot în Molenbeek, în urmă cu trei săptămâni, a fost prins și Salah Abdeslam, unul dintre atentatori.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Deși se spune că este la periferie, în Molenbeek se poate ajunge foarte ușor și pe jos, fiind cam la 15-20 de minute de mers de Grand Place, inima turistică a Bruxelles-ului. Din centrul istoric se merge drept spre nord-vest, și, după ce treci canalul, mai sunt vreo 50 de metri până la stația de metrou Compte de Flandre, unde ești deja în Molenbeek.

La două săptămâni după atentatele din Bruxelles, revendicate, ca și cele din Paris, de Statul Islamic, dar puse în executare de trei cetățeni belgieni din comunitatea musulmană din oraș, o plimbare prin Molenbeek poate fi o experiență interesantă. Cartierul nu arată deloc a ghetou, nu seamnă deloc cu Ferentariul nostru. Cel puțin pe străzile principale, pentru că nu am intrat printre blocuri, dar chiar și așa o astfel de comparație mi s-ar părea nedreaptă. Casele sunt îngrijite, străzile curate, cu prăvălii și magazine de o parte și de alta, în care poți găsi garam masala, curry madras și alte mirodenii din bucătăria indiană, pachistaneză și arăbească sau haine și papuci chinezești. Prețurile din magazine sunt, în general, mai mici decât în restul orașului, dar și oamenii de pe stradă par mai modești. Comunitatea musulmană pare că domină din punct de vedere demografic cartierul, judecând după îmbrăcămintea oamenilor de pe stradă. În general, femeile care trec pe lângă noi poartă jihab, unii bărbații sunt încălțați cu papuci în picioare, deși temperatura de afară nu depășește 12-13 grade Celsius iar, după franceză, a doua limbă pe care o auzi în jurul tău este araba.
citește reportajul integral pe romaniacurata.ro


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.