bruxelles2

Bruxelles-ul este în stare de alertă maximă după atentatele de ieri. Străzile au fost patrulate toată noaptea de soldaţi şi poliţişti înarmaţi. În jur de 1.000 de militari participă la operaţiunile de securitate, iar efectivele celor din capitală au fost suplimentate încă de ieri cu mai bine de 200.

 

ACTUALIZARE 9.11. Potrivit presei belgiene, cei doi atacatori care s-au aruncat în aer pe aeroportul Zaventem sunt frații Khaled și Brahim El Bakraoui, ambii cetățeni belgieni. Ei se aflau în vizorul poliției dar nu pentru activități teroriste, ci pentru tâlhării.    

ACTUALIZARE 8.45. În capitala Belgiei, oamenii încearcă, în această dimineață, să își reia activitățile de zi cu zi: se îndreaptă spre locurile de muncă din oraș, copiii merg spre școli, care rămân deschise, transmite Sebastian Perju, trimisul special al Digi24 la Bruxelles. Muzeele și aeroportul internațional sunt, însă, în continuare închise.

Transportul feroviar și cel public s-au reluat. Și circulă și pe magistralele din Bruxelles, cu excepția zonelor afectate de exploziile de ieri.

 

În paralel, autoritățile au programat o nouă reuniune a celulei de criză și ar putea anunța noi măsuri de securitate.

Percheziţii şi raiduri ale forţelor speciale s-au desfăşurat până târziu în noapte în mai multe cartiere ale Bruxellesului. S-au găsit noi explozibili şi un steag al organizaţiei teroriste Stat Islamic, care a şi revendicat atacurile. La locul atentatelor, legiştii au lucrat fără oprire încă de ieri dimineaţă, iar o delegaţie a FBI şi poliţiei din New York va sosi la Bruxelles să ajute în anchetă.

După apariţia primelor fotografii ale suspecţilor, poliţiştii belgieni au primit o informaţie extrem de importantă. Taximetristul care i-a dus la aeroport pe cei trei i-a recunoscut, a contactat poliţia şi a dezvăluit de la ce adresă i-a luat pe suspecţi. Era vorba de olocuinţă închiriată foarte recent în cartierul Schaerbeek. Zona a fost imediat împânzită de maşini de poliţie, de pompieri, vehicule blindate şi elicoptere care survolează fără oprire. La adresa semnalată, poliţiştii au făcut descoperiri importante: un steag ISIS, o bombă cu cuie şi substanţe chimice.

 

Mai multe persoane, unele evacuate cu scări mobile, au fost luate şi duse la audieri. Zona a fost închisă şi sute de oameni care locuiau în clădirile din jur au fost duşi într-un centru al Crucii Roşii. Abia după miezul nopţii, când percheziţiile s-au încheiat, oamenii au primit permisiunea de a merge la casele lor.

Desfăşurări de forţe asemănătoare au avut loc şi la Maalbeek, dar şi în "alte locuri din Belgia", a anunţat Parchetul federal.

În paralel, continuă ancheta la locul atentatelor, unde legiştii încă lucrau aseară. Drumurile de acces către aeroportul Zaventem sunt închise, ca şi străzile din jurul staţiei de metrou Maalbeek. Toate transporturile publice au fost suspendate imediat după atentate, dar spre seară situaţia începea să revină la normal.

 

„E greu să te urci în tren, dar trebuie să-ţi faci curaj. Dacă nu îţi vezi de viaţă ca de obicei, teroriştii câştigă şi nu-i putem lăsa”, spune un locuitor din capitala belgiană.

Aeroportul Zaventem rămâne închis şi azi, ca şi muzeele. Imediat după atentate, forţele de securitate au găsit explozibili la un alt nivel al aeroportului, în apropierea gării. Noi explozibili au fost găsiţi şi spre seară, tot în incinta aeroportului.

În schimb, școlile, instituţiile administrative şi centrele comerciale vor fi deschise.

sursa: digi24.ro

 

 

Eveniment
  • Vineri, 20 Octombrie 2017
  • De Ștefan Vlăsceanu

Bărbat accidentat de un TIR, la Tinosu

Un accident rutier în urma căruia a fost rănită o persoană, s-a produs vineri după amiază în jurul orei 15.20, pe DC 141, în localitatea Tinosu.  Update: Un bărbat de 40 de ani a fost lovit de niste...

bunatati-de-topoloveni-header.gif