Europa este sufocata in aceste zile de sutele de imigranti, iar autoritatile cauta in disperare solutii. Joi, cel putin zece barci cu refugiati au traversat Marea Mediterana si au debarcat in Grecia.

 

In acelasi timp, alti aproape 3.000 au incercat fara succes sa treaca granita, in Macedonia. Intre timp, guvernul Ungariei a cerut sporirea productiei de sarma ghimpata, in cazul in care va fi nevoie de ingradirea frontierelor.

Valuri de refugiati ajung zilnic la frontierele tarilor europene, iar autoritatile inca nu gasesc o cale sa gestioneze situatia. Joi, un tribunal din Franta a aprobat demolarea taberei din Calais, unde traiesc aproape 3.000 de migranti. Guvernul a promis insa ca cei care locuiesc acolo vor fi tratati omeneste.

Bernard Cazaneuve, ministru de interne: "Nu am avut niciodata intentia sa evacuam brutal sau sa trimitem buldozere in zona de sud din Calais, ca sa dispersam migrantii in zonele din nordul tarii."

 

Pe de alta parte, Ungaria ia deja masuri impotriva unei posibile invazii a refugiatilor si creste productia de sarma ghimpata si a altor elemente necesare pentru construirea gardurilor la frontiere. Anul trecut, tara vecina vindea Sloveniei 24.000 de role de sarma si alte materiale pentru garduri si dona Macedoniei 100 de kilometri de sarma ghimpata.

Zoltan Kovacs, purtator de cuvant al guvernului: "Guvernul a cerut cresterea productiei pentru cazul in care am fi nevoiti sa construim garduri la granita cu Romania sau in cazul in care alte tari au nevoie de astfel de materiale."

Intre timp, Grecia este sufocata de zecile de barci care ajung zilnic pe coasta. In ultimele zile, refugiatii nu au gasit nici o cale de a trece frontierele spre Macedonia sau Croatia, pentru ca nu aveau toate actele in regula.

 

"Nu stim de ce au inchis frontierele. Noi asteptam aici, intinsi pe jos, iar copiii au inghetat" - spune un refugiat.

"Singura mea dorinta este sa traiesc intr-un loc sigur. Mi-ar fi de ajuns. Ne-am aflat in razboi timp de 40 de ani, deci am fost crescut si nascut in razboi. Tot ce imi doresc, este un loc sigur sa traiesc" - povesteste alt refugiat.

Cei mai norocosi dintre ei, care au reusit sa ajunga in Serbia, nu au avut nici acolo parte de o primire calduroasa. Este a 4-a zi in care sunt blocati fara haine, apa sau mancare. Ca sa ajunga in Croatia sau Austria, trebuie sa aiba toate actele in regula.

 

"Nu stiu ce va fi, nu stiu ce ni se va intampla, stam aici si asteptam, insa nimanui nu-i pasa de noi" - spune un refugiat.

Din cei aproximativ 3.000 de refugiati care se aflau la granita dintre Grecia si Macedonia, joi, doar 100 au trecut frontiera. In functie de ce criterii? Nimeni nu stie.

Giorgi Sanikidze, ofiter: "Regulamentul se schimba zilnic. Ieri am avut cativa afgani care au reusit sa treaca, dar au fost si care au fost opriti. In acest moment, nu ne este clar care sunt noile reguli si criterii stabilite de politia din Zagreb."

Grecia a inceput sa controleze fluxul de refugiati, iar joi a permis trecerea doar celor care veneau din Siria si Irak.

 

sursa: stirileprotv.ro

 

 

bunatati-de-topoloveni-header.gif