Autoritatile columbiene investigheaza disparitia si dezmembrarea a cel putin 100 de persoane. Cadavre ciopartite ale acestora au fost gasite aruncate in sistemul de canalizare de sub o inchisoare din Bogota.

 

Ancheta se concentreaza pe La Modelo, una din cele mai mari si suprapopulate inchisori din Columbia, scrie CNN.

Oficialii cred ca practica de a dezmembra oameni si a arunca ramasitele in canalizare a avut loc si la inchisori din alte orase precum Popayan, Bucaramanga si Barranquilla, in perioada 1999-2001, probabil si dupa aceea.

Caterina Heyck Puyana, procurorul special insarcinat cu ancheta, a declarat miercuri ca procurorul general investigheaza de luni ce s-a intamplat la inchisoarea La Modelo.

 

"Spre sfarsitul anului trecut am inceput sa anchetam posibila disparitie si dezmembrare a unui numar nedeterminat de persoane la inchisoarea La Modelo din Bogota. Victimele erau detinuti, vizitatori si persoane care nu aveau nimic de-a face cu inchisoarea. Ramasitele lor au fost aruncate in canalizare", a declarat aceasta.

Trupurile dezmembrate au fost gasite in cursul anchetarii a doi fosti membri dintr-o grupare paramilitara: Mario Jaimes Mejia zis "El Panadero" si Alejandro Cardenas Orozco zis "JJ".

Jaimes a condus o grupare paramilitara in orasul Santander si in inchisoare a mituit gardienii pentru a se uita in alta parte si a controla accesul la una din zonele unde s-au petrecut crimele.

 

Ambii barbati sunt acuzati de tortura, rapire si viol in cazul jurnalistei Jineth Bedoya, rapita cand investiga crimele, disparitiile, traficul de arme si coruptia din La Modelo, in 2000.

 

sursa: ziare.com

 

 

 

bunatati-de-topoloveni-header.gif