Descoperită în anul 1986, Peștera Movile din Dobrogea este un loc plin de secrete, fiind unică în lume. Aceasta a intrat şi în atentia celor de la NASA, iar concluziile lor au fost de-a dreptul surprinzătoare, transmite dezvaluitorul.ro.

Peştera Movile este considerată una dintre cele mai importante descoperiri ştiinţifice ale secolului trecut. “Comoara” din adăncuri a fost descoperită accidental de cercetătorul Cristian Lascu. Se intămpla in anul 1986, cănd efectua studii asupra solului in vederea construirii unei termocentrale in Mangalia, pe care o comandase Nicolae Ceauşescu. Peştera care se intinde pe aproximativ 12.000 de metri pătraţi i-a fascinat pănă şi pe cercetătorii de la NASA, care au efectuat, in 1996, o serie de cercetări la faţa locului.

PĂSTREAZĂ SECRETUL ORIGINII VIEŢII

Peştera găzduieşte căteva zeci de specii noi, printre care şi miriapode, pseudoscorpioni, melci şi păianjeni. Totuşi, vieţuitoarele sunt complet diferite faţă de “rudele” de la suprafaţă: au o culoare pală, iar lipsa vederii este compensată de antenele lor uriaşe, care le ajută să se deplaseze pe intuneric.

Extrem de interesant este faptul că viaţa din subteran nu depinde in niciun fel de cea de la suprafaţă, ecosistemul funcţionănd pe baza chimiosintezei. Peştera păstrează secretul originii vieţii, adăpostind un ecosistem unic in lume, perfect inchis şi separat de exterior. Vieţuitoarele au folosit energia chimică rezultată din oxidarea hidrogenului sulfurat, specialiştii ajungănd la această concluzie după ce au descoperit un strat de substanţă albă, cu o consistenţă cremoasă şi plin cu microorganisme.

„Cănd şi cum s-au adaptat vieţuitoarele mediului relativ ostil al peşterii a rămas o intrebare fără răspuns. O altă enigmă a fost sursa de hrană care alimenta bogata comunitate biologică subterană, deoarece in această cavernă nu se infiltrează apă de la suprafaţă care să transporte frunze şi lemne putrede, guano sau alte substanţe organice cu care se mulţumesc de obicei nepretenţioasele vieţuitoare subterane”, spun şi reprezentanţii Primăriei Mangaliei.”

După ce au studiat fauna din interior, cercetătorii de la NASA au concluzionat că acesta ar fi singurul loc din intreaga lume unde viaţa ar continua chiar şi in urma unui atac nuclear. Totuşi. mediul este toxic pentru oameni. aerul nefiind respirabil.

 

sursa: reporter24.ro

 

 

 

 

bunatati-de-topoloveni-header.gif