Recenta lansare de către Coreea de Nord a unei rachete pentru a pune un satelit pe orbită arată că Phenianul deţine capacitatea de a o trimite la peste 10.000 km distanţă, au declarat oficiali sud-coreeni, citaţi de BBC.
"Ca urmare a analizei materialului rachetei Unha-3, am apreciat că Coreea de Nord a asigurat o rază de acţiune de peste 10.000 km în cazul în care focosul este de 500-600 kg", a declarat jurnaliştilor un oficial sud-coreean din Ministerul Apărării. Acesta a precizat că tipul de container oxidant care a fost găsit din prima etapă a lansării rachetei ar fi rar utilizat de ţările care deţin tehnologie spaţială avansată. "Sudarea a fost brută, făcută manual", a afirmat oficialul.
Această estimare, care ar putea plasa vestul Statelor Unite pe raza de acţiune a rachetei s-a bazat pe o analiză a resturilor de rachete. Cu toate acestea, nu a existat nicio confirmare că Phenianul ar dispune de tehnologia de reintrare în atmosferă necesară pentru a se dota cu o astfel de rachetă. Experţii cred că Phenianul se află la ani distanţă de dobândirea capacităţii de a monta o bombă nucleară pe o rachetă.
BBC aminteşte că Phenianul a lansat racheta Unha-3 la 12 decembrie, în pofida sancţiunilor şi avertizărilor internaţionale. A fost pentru prima dată când a folosit cu succes o rachetă în trei etape pentru a pune un satelit pe orbită, iar observatorii au declarat că acest lucru marchează un pas spre desfăşurarea unei rachete balistice intercontinentale.
Coreea de Sud nu este în măsură să spună dacă Nordul dispune de tehnologia necesară pentru a realiza reintrarea în atmosferă, până când nu vor fi analizate resturile de la etapele a doua şi a treia ale lansării, a precizat Ministerul Apărării.
"Pe măsură ce piese suplimentare vor fi recuperate, vom fi capabili să examinăm mai profund funcţionarea şi structura rachetei nord-coreene cu rază lungă de acţiune", a declarat un oficial citat de agenţia sud-coreeană Yonhap.
Experţii cred că vor fi necesare mai multe teste cu rachete nucleare înainte ca Phenianul să se poată lăuda cu un sistem credibil. Coreea de Nord a insistat că racheta a fost lansată ca parte a unui program spaţial civil. Dar analistul Charles Scanlon de la BBC Asia este de părere că Phenianul a dorit în mod clar ca ameninţarea sa să fie luată în serios, apreciind că aceasta este cea mai bună modalitate de a descuraja o potenţială agresiune, întărind prestigiul liderului său şi primind un statut diplomatic egal.
Consiliul de Securitate ONU a condamnat lansarea rachetei, precizând că a încălcat două rezoluţii ale ONU ce interzic testele cu rachete ale Phenianului, adoptate după efectuarea de teste nucleare de către acestea în 2006 şi 2009
sursa: realitatea.net