elicopter-smurd-incident_18665.jpg

Elicopterului EC-135, aflat în serviciu la POA Jibou, care a aterizat de urgență, duminică, pe Aeroportul din Cluj-Napoca, a transportat de la Zalău la Cluj - Napoca un pacient diagnosticat cu stop cardio-respirator, însă la întoarcere echipajul a constatat că aparatul de zbor are o problemă tehnică.

Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. a făcut o serie de precizări cu privire la problemele apărute la elicopterul SMURD care a aterizat de urgență la Cluj - Napoca.  

Potrivit sursei citate, „echipajul elicopterul EC-135 nr. 343, aflat în serviciu la P.O.A. Jibou, a preluat de la Zalău, un pacient de 74 de ani diagnosticat cu stop cardio-respirator resuscitat, infarct miocardic acut, șoc cardiogen. Pacientul era intubat și ventilat mecanic, beneficiind de suport inotrop pozitiv, fiind transportat de urgență, pe cale aeriană, către aeroportul din Cluj-Napoca. După predarea pacientului la Cluj-Napoca, către o ambulantă SMURD, elicopterul a fost alimentat cu combustibil și a decolat către P.O.A. Jibou. După aproximativ 15 minute de zbor către Jibou, comandantul echipajului a întâmpinat o problemă tehnică ce a presupus, conform procedurilor, oprirea controlată a unui motor. Facem precizarea că elicopterul este unul bi-motor. Comandantul de echipaj a luat decizia de a se întoarce pe aeroportul din Cluj-Napoca, a declarat conform procedurilor, stare de urgență, iar aeroportul i-a acordat permisiunea și prioritatea pentru aterizarea cu un sigur motor”, a precizat Inspectoratul General de Aviație al MAI, pe pagina de Facebook.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Elicopterul, înainte de aterizare, a efectuat un zbor în proximitatea aeroportului, cu scopul de consuma combustibilul și de a ateriza în condiții de siguranță.

„Piloții Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. au dat dovadă de profesionalism, acționând conform procedurilor în vigoare, elicopterul aterizând în siguranță pe aeroportul din Cluj-Napoca la ora 15:22. În continuare, elicopterul va rămâne la aeroportul din Cluj-Napoca. De asemenea, o echipă tehnică din cadrul Inspectoratului General de Aviație urmează să se deplaseze la Cluj-Napoca în vederea identificării cauzei și pentru operaționalizarea elicopterului într-un timp cât mai scurt. La nivelul Inspectoratului General de Aviație se vor efectua verificări pentru identificarea cauzelor care au generat producerea acestui incident”, a precizat Inspectoratul General de Aviație al MAI.

foto cu caracter ilustrativ

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor șef
Mai multe despre autor și articolele sale
Roxana Tănase este jurnalistă din 1999. Face parte din ”garda veche” de ziariști ai Prahovei și, din 2012, este în echipa Observatorulph.ro.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg