45b05be6-238d-11e8-ae48-60d3531b7d11_34766.jpg

Compania japoneză Tokyo Electric Power ar putea fi nevoită să arunce apa radioactivă – ce provine de la centrala nucleară distrusă Fukushima – în apele Oceanului Pacific deoarece rămâne fără spaţii de depozitare, a anunţat marţi ministrul Mediului, scrie Digi24.ro.

Compania Tokyo Electric (Tepco) a colectat peste un milion de tone de apă contaminată provenite de la conductele de răcire folosite pentru prevenirea topirii miezului radioactiv începând cu 2011, când centrala a fost distrusă de un puternic cutremur şi de un tsunami.

„Singura opţiune va fi să o deversăm în mare şi să o diluăm”, a precizat ministrul Yoshiaki Harada la Tokyo, în cadrul unei informări de presă.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Guvernul aşteaptă concluziile unui raport întocmit de o comisie de experţi înaintea luării unei decizii finale în privinţa modalităţii prin care să scape de apa radioactivă. Yoshihide Suga, secretarul general al Cabinetului, a menţionat într-o informare de presă separată că declaraţiile lui Harada sunt „opinii personale”.

Tepco nu este în măsura să decidă în această privinţă însă va da curs unei dispoziţii îndată ce guvernul va anunţa o decizie în acest sens, a precizat un purtător de cuvânt al companiei de utilităţi, care a făcut precizarea că unitatea va rămâne fără spaţiu de depozitare a apei contaminate până în 2022. Harada nu a precizat care este volumul de apă ce ar trebui aruncat în ocean.

Ministerul sud-coreean de Externe a transmis printr-un comunicat că a cerut Japoniei „să ia o decizie înţeleaptă şi prudentă în legătură cu această problemă”. 

Centralele nucleare de pe coastă deversează în mod curent în oceane apă ce conţine tritium, un izotop de hidrogen care este greu de izolat şi este considerat relativ periculos. Compania Tepco se confruntă cu proteste din partea pescarilor şi a admis anul trecut că apele din tancurile sale conţine şi alţi agenţi contaminanţi în afară de tritium.

citește mai multe pe digi24.ro

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
editor
Mai multe despre autor și articolele sale
Din 2013, face parte din echipa noastră și este editor de știri pe domeniile de larg interes.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg