jakartasinking_b82fe.jpg

O regiune acoperită de junglă din estul insulei Borneo va deveni noua capitală a Indoneziei, în condiţiile în care actuala capitală, Jakarta, se scufundă rapid în Marea Java, relatează CNN.

Îngrijorările cu privire la sustenabilitatea centrului politic al Indoneziei, Jakarta, o capitală congestionată, aglomerată şi în proces de scufundare în mare, au dus la hotărârea de a construi o nouă capitală. Relocarea a fost anunţată luni de preşedintele ţării.

Locul propus, în apropierea oraşelor subdezvoltate Balikpapan şi Samarinda, este radical diferit de acuala capitală, „inima” financiară şi politică a Indoneziei, un centru de putere masiv. Autorităţile recunosc că transferul va fi o acţiune complicată şi costisitoare.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Ambiţiosul proiect de mutare a capitalei va costa în jur de 34 miliarde de dolari, iar autorităţile din ţară au precizat anterior că relocarea ar putea dura în jur de 10 ani. Jakarta are peste 10 milioane de locuitori, conform ONU, cu zonă metropolitană extinsă de peste 30 de milioane, fapt ce o face una dintre cele mai suprapopulate zone urbane al lumii.

Dincolo de populaţia şi capacitatea economică imensă, Jakarta este şi oraşul care se scufundă într-un ritm alert, printre cele mai mari de pe planetă. Acest fapt este cauzat de extragerea peste limite a apei din sol. Oraşul este situat într-o zonă mlăştinoasă, înconjurată de mare în nord, fapt ce îl face să fie predispus la inundaţii.

Noua capitală nu are încă un nume, deşi guvernul anunţase un plan preliminar încă din luna aprilie. Relocarea are nevoie şi de acordul legislativului indonezian pentru a putea fi demarată. Regiunea în care va fi construită noua capitală este acoperită de păduri tropicale întinse, însă în ultima vreme şi ele au fost afectate de defrişări.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
editor
Mai multe despre autor și articolele sale
Din 2013, face parte din echipa noastră și este editor de știri pe domeniile de larg interes.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg