Rusia a lansat la apă prima centrală nucleară plutitoare. Pericolul invocat de ecologiști

0
b1-rusia-centrala-nucleara-plutitoare-akademik-lomonosov-371597_05f6c.jpg

b1-rusia-centrala-nucleara-plutitoare-akademik-lomonosov-371597_05f6c.jpg

Rusia a lansat la apă prima sa centrală nucleară plutitoare, un experiment care este catalogat de către adversarii Kremlinului drept o bombă cu ceas.

În timp ce Moscova se laudă cu acest tip de centrală că va asigura energie electrică regiunilor izolate din zona arctică, unii experți se tem că platforma poate fi distrusă de furia naturii și poate produce o catastrofă nucleară de genul celor de la Cernobîl sau Fukushima.

Centrala rusească este o platformă de 140 de metri lungime, pe care sunt amplasate două reactoare nucleare de 35 de megawați. Platforma a plecat din portul Murmansk spre peninsula Kola, într-o călătorie de trei săptămâni și 4.900 de kilometri. Ea va înlocui o centrală nucleară clasică, scoasă din uz.

Optimismul oficialilor de la Moscova este combătut de către experţii ecologişti, care atrag atenţia că o catastrofă nucleară în cazul acestei centrale plutitoare, este foarte posibilă.

Oficialii ruşi au respins toate acuzaţiile şi susţin că această centrală este sigură. De asemenea, Moscova se pregăteşte să exporte astfel de modele în Sudan sau Indonezia.

Prima centrală nucleară plutitoare pentru utilizare în scopuri civile a fost realizată de Statele Unite și a funcționat între 1968 și 1977.

Sursa: Stirileprotv.ro

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău