ODJkMTYwNmU4NjRjMDFmMzA3YTFiOGI4ODk0Mzk.thumb_1e42a.jpg

Are o locaţie idilică, între Elveţia şi Austria, cu frumoase peisaje alpine. Ne referim la micuţul principat Liechtenstein, care îşi serbează anul acesta a 300-a aniversare. Dar Liechtenstein a trebuit să se străduiască din greu, în ultimii ani, ca să înceapă să scape de reputaţia de paradis fiscal.

În cadrul acestei monarhii ereditare, familia conducătoare, sub principele regent Alois von und zu Liechtenstein, a făcut, de asemenea, eforturi de a justifica un statut de „preamărire” desprins parcă dintr-o altă epocă. 

Timp de sute de ani, regii şi prinţii europeni au fost conducători absoluţi în castelele lor care priveau de sus oraşele din jur. Apoi a venit democraţia şi conducerea de către popor. În Liechtenstein, însă, lucrurile stau puţin altfel chiar şi în ziua de azi,  după cum explică principele Alois de Liechtenstein.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„Chiar dacă prinţul locuieşte într-un castel care se află la o sută de metri deasupra văii, el are o relaţie foarte apropiată, normală şi neprotocolară cu poporul”, susține principele Alois de Liechtenstein într-un reportaj Deutsche Welle - Digi24.ro.

Prinţul ereditar este expert în drept şi economie şi face parte din cea mai bogată familie nobiliară din Europa. Însă el se descrie, simplu, drept primul slujitor al ţării sale.

„Poporul îi poate acorda un vot de neîncredere monarhului, în cadrul unui referendum. Poporul poate chiar aboli monarhia, într-un referendum. Aşadar, la fel ca oricare politician ales, monarhul trebuie să se gândească mereu la interesele poporului. Dacă nu, în cele din urmă va avea probleme”, susține Alois de Liechtenstein.

Poate că acest lucru e adevărat, însă principele Liechtensteinului are, de asemenea, un drept unic de veto asupra oricărei legi date de Parlament, dacă doreşte. El poate, de asemenea, dizolva guvernul şi numi judecători.

Citește continuarea pe Digi24.ro

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Ciprian Pap
Mai multe despre autor și articolele sale

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg

harold.jpg