Noi detalii ale accidentului nuclear de la Cernobâl. Adevăratele cauze ale exploziei

0
pripyat_cernobil_ucraina_centrala-nucleara_newmoney-840x600_1_ec6a8.jpg

pripyat_cernobil_ucraina_centrala-nucleara_newmoney-840x600_1_ec6a8.jpg

La mai bine de trei decenii de la accidentul nuclear de la centrala de la Cernobîl, cercetătorii suedezi au noi explicații legate de incidentul devastator din noaptea dintre 25 și 26 aprilie 1986.

Varianta oficială dată publicității, la ceva timp după explozie, a fost că reactorul 4 a suferit o explozie catastrofală a cazanelor sub presiune de abur, ceea ce a declanșat un incendiu, o serie de explozii adiționale și fluidizare nucleară.

Aceasta a fost ipoteza acceptată în 1986, însă, acum, o echipă de cercetători de la Universitatea Stockholm a venit cu noi concluzii, notează sciencealert.com. Aceștia vor să demonstreze că explozia a fost una nucleară și nu una de abur. Astfel că au reluat șirul evenimentelor premergătoare exploziei de la miezul nopții.

Mai multe evenimente, care au contribuit la dezastru, au avut loc în dimineața zilei de 25 aprilie 1986. Operatorii rulau reactorul la putere mică, care era instabilă și fără măsurile de siguranță corespunzătoare. În acel moment, reactoarele aveau ceva numit coeficient de vid gol, ceea ce înseamnă că lichidul de răcire a fost transformat în abur sau a fost pierdut în alt mod, mai scrie sursa citată.

În același timp, lucrătorii de la uzină încearcă să realizeze un experiment pentru a crea o buclă de feedback pozitivă, prin care puterea ar crea abur. Însă producția de energie a reactorului a fost redusă spre 50%. Cu toate acestea, sistemul de control automat al reactorului a intervenit, prin introducerea tijelor de comandă și menținerea nivelului de putere scăzut.

Citește continuarea pe newmoney.ro

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău