katie-bouman1_1_72174.jpg

Katie Bouman, o tânără de 29 de ani din California, este considerată creierul din spatele primei imagini realizate vreodată cu o gaură neagră, considerat un moment istoric pentru astrofizica mondială. Reușita ei și a echipei sale este considerată cu atât mai impresionantă cu cât probabilitatea realizării acestui obiectiv era extrem de scăzută. 

Tânăra cercetătoare a devenit o vedetă la nivel mondial în doar câteva ore după ce prima imagine a unei găuri negre a fost făcută publică. Ea este conducătoarea programului care a dezvoltat algoritmul pe baza căruia a fost realizată imaginea cu gaura neagră M87, notează Libertatea.ro

Katie Bouman, absolventă a Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), este în prezent profesor asistent de calcul și științe matematice la Institutul de Tehnologie din California. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Asistată de o echipă de cercetători de la Laboratorul de Informatică și Inteligență Artificială de la MIT, Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică și Observatorul MIT Haystack, Bouman a reușit să creeze ceea ce până recent părea imposibil: o imagine a unei găuri negre aflată la 500 milioane de miliarde de kilometri distanţă.

Katie și echipa sa de peste 200 de oameni de știință au început să lucreze la acest algoritm în urmă cu trei ani. Sarcina ei a fost aceea de a găsi metoda de combinare a imaginilor surprinse de opt telescoape de pe tot globul.

Dar găurile negre sunt extrem de îndepărtate și compacte și prin definiție, ar trebui să fie invizibile – deși emit umbre atunci când interacționează cu materia din jurul lor, notează sursa citată.

citește mai multe pe libertatea.ro

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
editor
Mai multe despre autor și articolele sale
Din 2013, face parte din echipa noastră și este editor de știri pe domeniile de larg interes.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg