dement.jpgAtacul armat dezlănțuit asupra oamenilor din două moschei, aflați la rugăciune, din Noua Zeelandă, a pus în gardă autoritățile din toată lumea. După actul criminal de vineri, în urma căruia au murit 49 de persoane, iar alte 48 au fost rănite, s-a descoperit că extremistul de dreapta australian ar fi vizitat, anul trecut, mai multe țări din Europa, printre care și România. Motivul deplasării urmează să fie elucidat.

Atacatorul în vârstă de 28 de ani, care și-a transmis live pe internet actul criminal, a efectuat un sejur în Bulgaria în perioada 9-15 noiembrie 2018, a precizat procurorul general al statului vecin, Sotir Ţaţarov, potrivit stirileprotv.ro.

A fost deschisă o anchetă pentru a determina dacă „versiunea sa, conform căreia el dorea să descopere situri istorice şi să studieze istoria ţărilor balcanice, este corectă sau dacă el avea alte scopuri″, a explicat oficialul bulgar.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

La rândul său, ministrul bulgar de interne, Mladen Marinov, a menţionat că ancheta vizează elucidarea motivul acestei vizite şi eventualele „contacte cu alte persoane″.

Venit de la Dubai, atacatorul a sosit în Bulgaria pe 10 noiembrie, iar în ziua următoare a închiriat o maşină şi „a vizitat situri istorice″, în zece localităţi bulgare, a mai precizat Sotir Ţaţarov.

Pe 15 noiembrie, australianul Brenton Tarrant a părăsit Bulgaria cu o cursă aeriană cu destinaţia Bucureşti, unde a închiriat o maşină pentru a merge mai departe în Ungaria, a precizat apoi procurorul general al Bulgariei.
Se pare că Tarrant a mai fi efectuat un scurt sejur în Balcani şi în perioada 28-30 decembrie 2016, călătorind cu autocarul prin Serbia, Croaţia, Muntenegru şi Bosnia.

Extremistul de dreapta australian a postat pe internet înaintea atacului imagini cu încărcătoarele şi armele folosite pe care a inscripţionat texte cu referire, printre altele, la diferite evenimente şi figuri istorice în special din zona balcanilor şi de pe vremea Imperiului Otoman, printre care şi domnitorul român Şerban Cantacuzino.

Foto:

dement.jpg

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg

harold.jpg