fbpx

Economist-al-UniCredit-Bank-la-Londra-despre-impactul-Brexit-asupra-economiei-romanesti.jpg

Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea europeană negociat de guvernul May cu UE a căzut la vot în Parlamentul de la Londra. Ce urmează?

În primul rând trebuie spus că votarea acordului ar fi decis ireversibil ieșirea britanicilor din UE. Procesul s-ar fi derulat în câțiva pași, pe care premierul britanic îi negociase cu liderii UE, însă finalul nu era unul îmbucurător. Și spunem asta, privind din perspectiva românilor care învață sau muncesc acolo.

Mai mult de 4% din forța de muncă din România este în acest moment în Marea Britanie și am putea asista la o repatriere a acestor oameni, în cazul celui mai negru scenariu. Din fericire, acest scenariu pare a avea cele mai mici șanse.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Românii nu s-ar mai fi bucurat de statutul de cetățeni UE, de drepturile conferite de acesta, în condițiile în care toate acordurile picau. De la a nu mai intra în Marea Britanie doar cu cartea de identitate, ci cu pașaportul, până la taxele școlare mai mari sau dreptul de a lucra acolo.

Nedevenind cetățeni britanici, chiar dacă sunt stabiliți de ani buni pe insulă, chiar dacă și-au făcut un rost, și-au luat o locuință, mulți români s-ar fi văzut nevoiți să migreze spre alte destinații europene sau să revină în țară. În cel mai bun caz ar fi așteptat ca legislația britanică să fie adaptată în sens ceva mai permisiv.

Deocamdată, după votul de ieri, situația se schimbă radical. Marea Britanie nu poate să iasă deocamdată din UE. Eșecul premierului britanic May o aduce astăzi în fața moțiunii de cenzură din parlament, fiind de așteptat să își piardă mandatul.

De unde vin veștile bune și în ce constau? Tot mai multe voci susțin că este cazul ca referendumul pentru Brexit să fie reluat. Britanicii au realizat că se izolează de restul lumii, că schimburile comerciale vor fi suprataxate, că sunt șanse reale ca nivelul lor de trai să scadă dramatic. Abia după ce au votat la primul referendum au înțeles care sunt adevăratele riscuri pentru ei, mult peste avantajele cu care fuseseră ”momiți”.

În condițiile actuale, sunt șanse reale ca Marea Britanie să nu mai iasă din UE, ceea ce pentru românii de acolo reprezintă varianta de dorit.

Ar mai fi și varianta în care MB să iasă fără acord. Faptul că politicienii de acolo consideră varianta ca fiind dezastruoasă, indică orientarea către opțiunea de a rămâne și de a renegocia la mai multe capitole.

Chiar dacă situația este deocamdată incertă, scenariile și declarațiile politicienilor indică semne bune pentru românii din Marea Britanie. 

Economist-al-UniCredit-Bank-la-Londra-despre-impactul-Brexit-asupra-economiei-romanesti.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


970.jpg