iStock-834340572-630x378.jpg

Unul dintre motivele pentru care China a reuşit să devină a doua economie a lumii este acela că a creat zone economice cu statut special, care au atras investiţii şi au devenit adevărate hub-uri tehnologice.

Un exemplu e dezvoltarea uluitoare a oraşului Shenzhen, transformat în doar 40 de ani dintr-un modest sat de pescari, într-o metropolă cu 12 milioane de locuitori.

Acum 40 de ani, Shenzen era doar un sat de pescari de pe coasta sudică a Chinei. Azi e oraşul cu cea mai rapidă expansiune din lume şi unul dintre centrele unde e concentrată bogăţia Chinei.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Firmele occidentale au venit unele după altele, iar fabricile au răsărit peste tot, producând pe bandă rulantă marfă şi electronice ieftine, copiate după modele occidentale. Până când producătorii au înţeles un lucru.

Varoval new thermo services Contact Varoval new thermo services

Startup-urile din domeniul tehnologiei au înflorit în oraşul mai cald şi mai puţin poluat decât Beijingul, aducând inovaţii în inteligenţă artificială, robotică şi vehicule electronice. De la recunoaştere facială la o întreagă piaţă, cea mai mare din lume, care funcţionează aproape complet fără bani gheaţă şi fără plăti cu cardul.

Toate aceste inovaţii sunt susţinute de Guvern, în încercarea de a evolua de la „fabricat în China” la „conceput în China”. Iar ascensiunea economiei chineze e incontestabilă, deşi nu e clar dacă va reuşi să răstoarne dominaţia americană. Dar dacă o face, probabil că Shenzhen, oraşul construit într-o generaţie, va fi avut o mare contribuţie.

Sursa: Știrileprotv.ro

Foto: iStock

Ciprian Pap
Jurnalist din 2007. A început în presă scrisă, a făcut TV, dar l-a fascinat online-ul. Din 2008, face parte din echipa Observatorul Prahovean și, din 2009, se ocupă intens de dezvoltare web, el fiind cel responsabil de ”problemele” site-ului dar și de noutățile tehnice și de aspect pe care le vedeți pe Observatorulph.ro.
De același autor

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.