fbpx

catedrala-840x500.jpg

Guvernul de stânga de la Atena a luat o măsură radicală prin care sunt schimbate relațiile statului elen cu puternica Biserică Ortodoxă, anunțând că preoții nu vor mai fi funcționari publici.

Informația a fost dată publicității de Guardian. Oficialii spun că sectorul public nu va mai avea niciun rol religios. 

”Prin acest acord, 10.000 de posturi de funcționari publici vor fi desființate. Deși clericii nu sunt tocmai funcționari publici, ei sunt numărați ca fiind funcționari publici”, a declarat Dimitris Tzannakopoulos, purtător de cuvânt al guvernului. Premierul Alexis Tsipras, ateu declarat, a spus că este hotărât să pună capăt complicatelor legături ale statului grec cu Biserica.  

Potrivit înțelegerii dintre Guvern și Biserică, preoții vor fi plătiți dintr-un fond comun ce va administra și câștigurile generate de proprietățile pe care cele două entități și le dispută încă de la jumătatea secolului trecut. 

Biserica greacă este, de departe, cea mai bogată instituție din țară, ea având hoteluri, afaceri și alte active în portofoliul de investiții. Dimensiunea acestei averi a creat tensiuni în timpul lungii crize financiare elene.

În România, discuțiile din spațiul public se poartă cam în același registru, o bună parte a opiniei publice susținând că biserica fie nu trebuie să facă afaceri, în cazul în care este susșinută cu bani publici, fie să facă, dar să plătescă impozite în calitatea asumată. 

Tensiunile iscate după eșecul referendumului și implicarea prelaților în manevrele politice au generat un val uriaș de reacții negative, punându-se în discuție dacă nu cumva biserica a derapat serios de la rolul pe care ar trebui să îl aibă în societate. 

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
970.jpg