fbpx

61993308.jpg

Producția hainelor de bumbac, în special a blugilor, a determinat secarea unei mări întregi, iar dezastrul ecologic este doar la început. Secarea Mării Aral, din Kazahstan, este pusă pe seama cultivării bumbacului.

Autoritățile sovietice au derait cursul a trei râuri pentru folosirea apei în industria textilă, iar marea Aral nu mai există, locul ei fiind luat de deșert. Marea din Kazahstan a început să scadă începând din anii ‘60.

S-a ajuns la această situație alarmantă pentru că, potrivit unui studiu britanic, fabricarea unei singure perechi de blugi, începând de la producția materialului până la forma finită, necesită chiar și peste 15.000 de litri de apă, relatează bbc.co.uk.

Producția bumbacului, unul din cele mai răspândite materiale, este mare consumatoare de resurse, respectiv de apă, iar activitatea este și poluantă din cauza vopselei folosite și a pesticidelor cu care sunt tratate plantațiile de bumbac.

În zilele noastre producem peste 100 de miliarde de piese textile din fibre noi, în fiecare an, şi planeta nu poate susţine aşa ceva', a spus Stacey Dooley, jurnalista BBC care a realizat documentarul Fashions Dirty Secrets'- Secretele murdare ale modei.

sursa: stirileprotv.ro

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
970.jpg