coperta_manial_islanda.jpg

În manualul de geografie de clasa a VII-a, din Islanda, pe pagina dedicată României scrie ca locuitorii acesteia sunt romii și că ei reprezintă 8% din populația Europei. 

Manualul de geografie din care învață elevii islandezi prezintă caracteristicile fiecărui popor în parte. În dreptul României  sunt prezentate informații despre rromi și o fotografie cu aceștia.

În cel de-al treilea paragraf este specificat faptul că rromii locuiesc peste tot în Europa, însă cei mai mulți în Europa de Est. Totodată, în text se vorbește despre cultura rromilor, (nicidecum despre cea a românilor) ca fiind una foarte bogată în tradiții frumoase. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Un român care locuiește de șapte ani în Islanda a fost șocat să vadă toate aceste lucruri în manualul de geografie. 

"Fetița mea a venit cu manualul de geografie și mi-a zis: tati, noi suntem rromi? Am sunat la Ministerul Educației din Islanda, la Editură și am zis că puteau exemplifica altfel: cu un Henri Coandă, cu Dracula dacă tot au pus poza aceea. Am contactat și un avocat islandez care a început  să facă o sesizare scrisă și o va trimite la Ministerul Educației din Islanda pentru a schimba acele denumiri, pentru a oferi elevilor informații reale despre România." a povestit Ciprian Daniel pentru Stiridiaspora.ro

manual_islanda_bun.jpg


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.