O știre pornită de la informațiile oferite de salvamontiștii prahoveni se viraliza duminică dimineața, ”dând de furcă” multor publicații și televiziuni care anunțau că un șarpe a speriat doi turiști, aceștia apelând disperați la sprijinul salvatorilor montani.
Și nu era orice fel de șarpe, ci un… piton. Informația furnizată de Salvamont era așa:
”Primul apel de urgență a venit de pe Seaca Caraimanului, unde doi oameni bine echipați au rămas blocați în porțiunea superioară pentru ca un piton a ieșit din stâncă și cei doi au intrat în panică. Un echipaj aero a venit in ajutorul lor.”
Piton în România?
Da, doar că pitonul la care fac referire salvamontiștii nu este specia de șarpe care dă fiori. Pitonii sunt șerpi neveninoși, constrictori, răspândiți în regiunile tropicale din Africa și din Sudul Asiei, dar și în câteva insule din vestul Pacificului. Se hrănesc cu mamifere și păsări, pe care le omoară prin sufocare, încolăcindu-se în jurul lor.
Așadar, ce să caute un piton în Bucegi, să mai și iasă din stâncă speriind alpiniștii/turiștii? Pitonul despre care vorbesc alpiniștii a ieșit într-adevăr din stâncă, doar că nu este șarpe.
Pitoanele de stâncă sunt ancore artificiale utilizate de alpiniști pentru a se proteja în caz de cădere sau pentru a se asigura în caz de oprire.
Citește știrea inițială conținând explicația AICI
Cum puțini s-au întrebat cum ar putea ajunge un piton în Bucegi, pe multe siteuri consacrate sau la televiziunile de știri informația a fost… ”Turiști speriați de un șarpe ieșit din stâncă” (google search)