fbpx

poza-oxana.jpg

Oxana Iulia Andriuc are 23 de ani și este din Ploiești. A învățat la Colegiul Național Mihai Viteazul, iar apoi a studiat în Londra, la Imperial College London, unde a devenit șefă de promoție. Recent, Oxana a fost admisă la doctorat în SUA. 

Povestea Oxanei începe probabil cu atracția față de chimie. În clasa a VII-a, a descoperit că este pasionată de acest domeniu. Iar performanțele sale au apărut la scurt timp. În 2010, Oxana a devenit olimpică națională la chimie. Avea numai 15 ani, iar de la an la an, prin mult studiu, a acumulat noi performanțe în domeniu.

În februarie 2013, Oxana, deja elevă în clasa a Xi a Colegiului Național Mihai Viteazul, obținea un nou premiu I la Olimpiada Județeană de Chimie și, pentru încă un an, s-a calificat la Olimpiada Națională de Chimie. Șefă de promoție la Colegiul Național Mihai Viteazul în 2014, Oxana a fost admisă la Imperial College London. 

„Pentru că eram interesată de cercetare și pentru că am simțit că nu sunt încurajată în acest domeniu în România, am decis să aplic la Imperial College London”, ne-a povestit Oxana, care recunoaște că totul a fost posibil pentru că a fost sprijinită de părinți.

Pentru taxa de școlarizare a luat un împrumut de la Guvernul Britanic. Statul român nu finanțează geniile care doresc să învețe în străinătate, deși la televizor toată lumea anunță că sprijină întoarcerea românilor în țară.

Prin urmare, în cazul Oxanei eforturile au fost strict ale familiei și chiar dacă sumele împrumutate sunt la un nivel ridicat și există clauză de rambursare a banilor, Oxana nu a abandonat nicio clipă.

În anul II, Oxana a început mai întâi prin a face voluntariat. Apoi s-a angajat să predea cursuri de programare pentru elevi. Ulterior, a fost instructor pentru copii la cursuri de Lego și, permanent, a avut parte de experiențe noi. 

„Taxa de școlarizare a fost de circa 9.000 de lire/an și urmează să mă lămuresc cum este cu rambursarea banilor, acum, după Brexit. Da, a fost o provocare, însă am fost sprijinită tot timpul de mama. A fost destul de greu să mă acomodez, în special din cauza distanței. În România am venit în special în vacanța de vară și de sărbători”, ne-a povestit Oxana numai o parte din dificultățile întâmpinate..

Într-o continuă căutare de noi provocări, în anul III de facultate a aplicat la un program derulat în SUA. „Am fost selectată, alături de un alt student, pentru realizarea unui proiect de cercetare. Atunci am aflat cum funcționează programa școlară pentru doctorat și am ales să-mi definitivez cursurile în California”, ne-a povestit Oxana, care recunoaște că „șansele să se întoarcă în România, după definitivarea studiilor, sunt foarte mici”.

„Urmează o nouă perioadă de studiu, de data aceasta de cinci ani. Am aplicat și pentru un job. Cine știe ce se va mai întâmpla peste cinci ani?”, s-a întrebat retoric Oxana, tânăra care, la 23 de ani, care a reușit performanța de a deveni șefă de promoție la Imperial College London, singura universitatea din Marea Britanie care se bazează în special pe cercetare.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
970.jpg