zapada-valea-costilei.jpg

Pe Valea Coștilei, în luna ianuarie 2018, un tânăr în vârstă de 30 de ani, din București, a fost surprins de o avalanșă. Salvamontiștii din Bușteni au reluat marți căutările, însă operațiunea se anunță în continuare una dificilă, pentru că în anumite zone zăpada măsoare chiar și 10 metri, iar traseul este unul cu grad maxim de dificultate.

Mai bine de o săptămână, după producerea avalanșei, în luna ianuarie 2018, salvamontiștii au desfășurat căutări în zona Valea Coștilei, pentru recuperarea trupului tânărului din București surprins de tonele de zăpadă antrenate la vale. La operațiunile de căutare au participat peste 50 de persoane, însă rezultatul nu a fost cel scontat.

Asta și pentru că, permanent au avut loc noi avalanșe, mărind astfel stratul de zăpadă. Acest lucru a îngreunat și mai mult căutarile.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În zonă, salvamontiștii au săpat șanțuri de aproape doi metri și au sondat terenul în toate direcțiile. Din cauza fenomenelor meteo extreme și a riscului că în zonă se pot produce noi avalanșe, operațiunile de căutare au fost întrerupte.

Astăzi, salvamontiștii din Bușteni au escaladat Valea Coștilei pentru efectuarea de proceduri tehnice de testare a stratului de zăpadă. Condițiile nu sunt însă nici acum cele mai bune.

„Stratul de zăpadă măsoară în continuare peste 10 metri înălțime, iar în unele zone este gheață. Noi am demarat procedurile de căutare a bărbatului surprins de avalanșă, asta și în funcție de condițiile meteo”, a anunțat Gheorghe Haiduc, șeful Salvamont Bușteni.

Trebuie precizat că la munte, la peste 1.800 de metri altitudine, vremea este capricioasă inclusiv pe timpul verii, când pot avea loc ploi torențiale de scurtă durată.

Tânărul dat dispărut a mers la munte împreună cu alte patru persoane, însă la un moment dat s-a declanșat o avalanșă. La data respectivă, salvamontiștii au reușit să găsească numai rucsacul tânărului, iar condițiile meteo nefavorabile au condus, după mai multe zile, la sistarea operațiunilor de căutare.

cautari-avalansa.jpg

cautari-tanar-avalansa-salvamont.jpg

operatiuni-de-cautare.jpg

Imagini din timpul operațiunilor de căutare efectuate de salvamontiștii din Bușteni în luna ianuarie 2018:


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Viața Prahovei
  • Marți, 18 Decembrie 2018
  • De Roxana Tănase

Risc mare de avalanșă în Munții Bucegi

Salvamontiștii sunt în continuare în alertă ca urmare a atenționării meteorologilor. În Munții Bucegi, la peste 1800 de metri, este risc mare de avalanșă. Potrivit ANM, „pe fondul ninsorilor...