fbpx

zapada-valea-costilei.jpg

Pe Valea Coștilei, în luna ianuarie 2018, un tânăr în vârstă de 30 de ani, din București, a fost surprins de o avalanșă. Salvamontiștii din Bușteni au reluat marți căutările, însă operațiunea se anunță în continuare una dificilă, pentru că în anumite zone zăpada măsoare chiar și 10 metri, iar traseul este unul cu grad maxim de dificultate.

Mai bine de o săptămână, după producerea avalanșei, în luna ianuarie 2018, salvamontiștii au desfășurat căutări în zona Valea Coștilei, pentru recuperarea trupului tânărului din București surprins de tonele de zăpadă antrenate la vale. La operațiunile de căutare au participat peste 50 de persoane, însă rezultatul nu a fost cel scontat.

Asta și pentru că, permanent au avut loc noi avalanșe, mărind astfel stratul de zăpadă. Acest lucru a îngreunat și mai mult căutarile.

În zonă, salvamontiștii au săpat șanțuri de aproape doi metri și au sondat terenul în toate direcțiile. Din cauza fenomenelor meteo extreme și a riscului că în zonă se pot produce noi avalanșe, operațiunile de căutare au fost întrerupte.

Astăzi, salvamontiștii din Bușteni au escaladat Valea Coștilei pentru efectuarea de proceduri tehnice de testare a stratului de zăpadă. Condițiile nu sunt însă nici acum cele mai bune.

„Stratul de zăpadă măsoară în continuare peste 10 metri înălțime, iar în unele zone este gheață. Noi am demarat procedurile de căutare a bărbatului surprins de avalanșă, asta și în funcție de condițiile meteo”, a anunțat Gheorghe Haiduc, șeful Salvamont Bușteni.

Trebuie precizat că la munte, la peste 1.800 de metri altitudine, vremea este capricioasă inclusiv pe timpul verii, când pot avea loc ploi torențiale de scurtă durată.

Tânărul dat dispărut a mers la munte împreună cu alte patru persoane, însă la un moment dat s-a declanșat o avalanșă. La data respectivă, salvamontiștii au reușit să găsească numai rucsacul tânărului, iar condițiile meteo nefavorabile au condus, după mai multe zile, la sistarea operațiunilor de căutare.

cautari-avalansa.jpg

cautari-tanar-avalansa-salvamont.jpg

operatiuni-de-cautare.jpg

Imagini din timpul operațiunilor de căutare efectuate de salvamontiștii din Bușteni în luna ianuarie 2018:

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
970.jpg