stadion-ilie-oana.jpg

Stadionul Ilie Oană, botezat de presa sportivă OZN Arena, o investiție de 18 milioane de euro, trebuie inclus rapid într-un program de reparații, absolut necesare pentru obținerea certificatului de securitate, care va sta la baza omologării.  La capitolul probleme sunt multe de spus. Sistemul de acces pe stadion nu funcționează de câțiva ani, una dintre tabelele de marcaj a „cedat” nervos, trebuie refăcută hidroizolația, sistemul de irigație nu funcționează la capacitate maximă, sistemul video trebuie upgradat... 

Stadionul „Ilie Oană” a fost reconstruit în perioada 1 octombrie 2010 – 23 septembrie 2011. Are o capacitate de 15.073 locuri pe scaune, în totalitate acoperite. Inaugurarea a avut loc în toamna anului 2011, spre bucuria miilor de suporteri, Ploieștiul fiind inclus pe harta orașelor cu cel mai modern stadion

În timp însă au început să apară problemele. În lipsa unui buget generos la capitolul lucrări de reparații, de-a lungul timpului, „bijuteria” de 18 milioane de euro a început să se degradeze. Iar problemele s-au acutizat, rezolvarea lor devenind la această oră o adevărată provocare pentru CSM Ploiești. Asta, bineînțeles, dacă se mai dorește ca pe Stadionul Ilie Oană, clasificat la patru stele, să mai aibă loc în continuare meciuri. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Din start trebuie spus că la începutul anului 2018, bugetul aprobat pentru investiții la Stadionul Ilie Oană a fost cu mult mai mic față de necesarul estimat la finele anului 2017. La fel ca în toate domeniile, s-a vorbit despre un buget de austeritate și la CSM Ploiești, prioritate având acoperirea salariilor până la finele anului și a cheltuielilor de funcționare.

Suma repartizată în 2018, pentru investiții pentru Stadionul Ilie Oană, a ajuns să fie, astfel, de 150.000 de lei, fiind prinsă ca finanțare numai upgradarea sistemului video de supraveghere (valoare estimativă 74.000 de lei), construirea unui sistem de iluminat în interiorul tribunelor și peluzelor (75.000 de lei) și execuție racordare termoficare tribuna I (1.000 de lei). Rezolvarea adevăratelor probleme de la Stadionul „Ilie Oană” țin, inevitabil, de fondurile pe care onorabilul Consiliu Local le va direcționa către Stadionul Ilie Oană de acum încolo. Prin urmare, șansa stă într-o rectificare de buget, lista problemelor fiind deja mult prea lungă.

Radiografia unei „bijuterii” de 18 milioane de euro

Încă de la intrare în incinta Stadionului Ilie Oană pot fi constatate primele probleme. Sistemul de acces la stadion nu funcționează. Câteva cabluri sunt izolate cu bandă de culoare neagră. Situația se cunoaște de vreo trei ani. În luna octombrie 2015, FRF a efectuat o vizită la stadion pentru verificarea condițiilor înainte de meciul România - Feroe. La acea dată s-a cerut acces la soft-ul pentru turnichet. Numai că, surpriză! Acest lucru nu se putea realiza. Soft-ul montat la stadion în timpul lucrărilor de reabilitare a fost înlocuit de societatea către care s-a externalizat acest serviciu. Totul s-a complicat în momentul în care s-a renunțat la contractul cu acea societate. Pentru că era bunul său, societatea și-a luat soft-ul în momentul în care a plecat. Deși exista posibilitatea ca, încă de atunci, să fie montat soft-ul inițial, nu s-a întâmplat acest lucru. Așa că, de atunci, orice organizator de evenimente folosește cititoare de bilete. Practica nu este o soluție agreată de nimeni, mai ales în condițiile în care nu există un control riguros cu privire la numărul de persoane care participă la eveniment. În plus, în lipsa sistemului de acces nu poate fi controlată aglomerația de la intrare.

Probleme au apărut și la vestiare, în zona grupurilor sanitare, unde de pe pereți, din cauza umezelii,  a început să se desprindă bucățile de gresie. Pentru a nu arăta jalnic la meciul România - Finlanda, la vestiare a avut loc o „cosmetizare”. Zonele degradate au fost mascate cu bannere. Dar în spatele afișelor, problema a rămas... În continuare pică gresia, iar în anumite zone, tot din cauza umidității, și-a făcut loc igrasia. Prin urmare, pentru rezolvarea acestor probleme se impun lucrări de reparații. Tot pentru meciul România - Finlanda s-a mai făcut un efort. Toate cele 39 de fotolii din zona băncilor de rezervă au fost retapițate.

Probleme sunt însă și cu privire la hidroizolație. Urgent trebuie să se execute lucrări de hidroizolație la balconul tehnic. Și asta pentru că apa de ploaie ajunge nu doar în zona lojilor, dar și pe holurile stadionului.

Ce trebuie să se mai facă la stadion? Cât mai urgent trebuie să se găsească o soluție pentru sistemul de irigație, care nu funcționează la capacitate maximă, iar acest lucru se vede imediat, având în vedere că în anumite locuri iarba este deteriorată. Ce-i drept, la aproape șapte ani de la inaugurare, gazonul nu a fost înlocuit niciodată. S-a mers tot pe rezolvarea problemei, în stil românesc. Lucrările au vizat numai zonele deteriorate... Astăzi, la orele prânzului, pe lângă aspersoare, un bărbat încerca să rezolve problema irigării gazonului. În mod tradițional, cu furtunul...

Tot la stadion, una dintre tabele video este nefuncțională. Momentan, în lipsa unor IT-iști sau cel puțin a unei firme care să asigure mentenanța toată lumea bâjbâie să afle care este problema. În cazul în care nu i se dă de cap problemei singura soluție este ca piesele să fie comandate din China... 

La rândul său, sistemul video este depășit, motiv pentru care de altfel s-a propus upgradarea. În plus, trebuie urgent să fie rezolvată și problema asigurării mai multor surse de apă, cerință obligatorie... Tot cerință obligatorie este și montarea de indicatoare, cu mesaje în limba română, dar și în engleză,  pentru intrările pe stadion. Plăcuțele actuale nu corespund.

Ce ar mai putea fi spus? Că la această oră orice reparație poate fi făcută numai cu bani din buget, pentru că nu mai există garanție la stadion. Iar asta este o altă problemă. Nu mai există garanție, dar nici contracte pentru asigurarea mentenanței. Așa că tot ce se strică ori se degradează trebuie rezolvat cu bani de la bugetul local, bani care, de la an la an au fost tot mai puțini. Cel puțin pentru această zonă...

„Au început lucrările de reparații. În regim de urgență, pentru meciul România - Finlanda, au fost efectuate o serie de cosmetizări. Suntem în curs de obținere a certificatului  de securitate, certificat care ne va permite desfășurarea de meciuri internaționale pe Stadionul Ilie Oană, dar și pentru licențierea solicitată de Petrolul 52, în vederea disputării meciurilor pe stadionul Ilie Oană în anul competițional 2018 - 2019. Vor fi executate lucrări și pe parte de hidroizolație și deja încercăm să rezolvăm problema turnicheților. Avem promisiunea și din partea FRF că vom fi sprijiniți. Noi sperăm că, la rectificarea de buget să se aprobe alocarea de fonduri pentru aceste reparații”, a declarat pentru Observatorulph.ro Silviu Crângașu, directorul CSM Ploiești.

Termenul de rezolvare a problemelor este foarte scurt. Pe 4 august începe Campionatul Ligii a II-a, iar pe 6 septembrie, pe Stadionul Ilie Oană, se va disputa partida România - Muntenegru.

Prin urmare, singura șansă este efectuarea de reparații cât mai urgent. În caz contrar, meciurile pe Ilie Oană ar putea fi interzise...

stadion-investitii.jpg

20180613_131110.jpg

20180613_125748.jpg

20180613_130331.jpg

20180613_130203.jpg

20180613_131632.jpg


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.