31103516_10156159882754088_8143374670297563136_n.jpg

Ploieștenii au putut ”admira” în ultima perioadă montarea unor bile din beton pe post de bolarzi, în diverse zone, în special în centrul orașului. Observatorulph.ro publică astăzi caietul de sarcini care întrunește toate condițiile pentru a defini licitația ca fiind una cu dedicație sau un ”tun” din bani publici, la alegere.

Zilele trecute, viceprimarul Ploieștiului, Cristian Ganea, a postat pe Facebook mai multe fotografii cu bilele de beton montate în Bariera București cu următorul mesaj ”Au fost realizate lucrări aferente amplasării bolarzilor de beton și la trecerea de pietoni de pe Bd. Bucuresti, în zona Timken. Aceștia sunt montați pe zona hașurată pentru a împiedica parcarea autovehiculelor în apropierea trecerii de pietoni, dar și pentru a asigura vizibilitatea cetățenilor, având în vedere riscul sporit de accidente în zonă”.

Citește și Trecerea de pietoni din Bariera București, securizată cu ”bile”. FOTO

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Lăudabilă inițiativă am spune, dacă nu ne-am fi întrebat ce le-a venit unora din conducerea Primăriei Ploiești să cumpere fix 300 de bile din beton pe post de bolarzi?

Răspunsul poate fi unul foarte simplu: o firmă avea pe stoc acești bolarzi numai buni de livrat Primăriei Ploiești pentru aproximativ 500 de lei bucata, valoarea achiziției depășind 1,3 milioane de lei, fără TVA.

Altfel nu se explică de ce, în caietul de sarcini, au fost trecute următoarele specificații tehnice: înălțime: 400 mm (față de cel puțin 700 mm cât prevede legea, detalii AICI), formă: rotundă, material: beton.

Documentația tehnică pentru licitație a fost elaborată de referent Chiriță Marin, verificată de șef birou Ivan Andreea și semnată de directorul Direcției Tehnic Investiții, Mihaela Iamandi și girată prin postări pe Facebook de viceprimarul Ganea.

Lista străzilor din Ploiești unde vor fi montate bile în loc de stâlpișori, pentru interzicerea accesului auto

Așteptăm, în continuare, de la Biroul Comunicare al Primăriei Ploiești, răspunsul la următoarele întrebări:

1 Care a fost modalitatea de selectie?

2 Ce firma a castigat licitatia?

3 Care a fost valoarea totala a contractului?

4 Cat costa o bila de beton si cate bucati au fost cumparate?

5 Respecta acestea normele legale? (inaltime, vizibilitate, etc)? Daca da, ne puteti indica normativul?

6 Cat costa montajul unei astfel de bile de beton?

P.S. Ca reacție la articolul precedent din observatorulph.ro, viceprimarul Ganea susține că astfel de bile din beton vor mai fi amplasate prin Ploiești, dar cade în sarcina SGU să le fabrice și să le monteze. De ce Primăria Ploiești se gândește abia acum la această soluție? Cam târziu, am spune, ”tunul” fiind deja dat :)

UPDATE Drept la replică

Având în vedere articolele (https://www.observatorulph.ro/exclusiv/92923-ploiestiul-are-bile-mai-mici-decat-prevede-legea   si   https://www.observatorulph.ro/exclusiv/93004-licitatie-cu-dedicatie-la-primaria-ploiesti-cum-a-fost-intocmit-caietul-de-sarcini-pentru-bile-bolarzi-de-forma-rotunda-din-beton-inaltime-400-mm) publicate online de ziarul Observatorul Prahovean solicit un drept la replică.

Afirmaţiile şi aprecierile făcute în aceste articole sunt tendenţioase şi nu sunt conforme cu realitatea.

Bilele de beton montate în zona centrală a municipiului Ploiești sunt amplasate în baza contractului nr. 29497/28.12.2017 încheiat cu firma Urban Market. Conform acestui contract au fost achiziţionate 300 bile din beton. Acest număr a fost stabilit în urma inventarierii necesarului oraşului pentru un proiect pilot.

In aceleasi articole se precizeaza in mod eronat valoarea achizitiei ca fiind de 1,3 milioane lei, in realitate valoarea fiind de aproximativ 130.000 lei fara TVA.

In ceea ce priveste specificatiile tehnice ale bolarzilor, acestea sunt cele convenite la nivelul Municipiului Ploiesti, întrucat în prezent nu există niciun normativ care reglementeze dimensiunile, respectiv amplasamentele acestor bile și totodată, precizăm că acestea intra în categoria elementelor de mobilier urban, care au caracter de înfrumusețare a aspectului urbanistic, și nu de mobilier stradal (ex. stalpișori metalici).

Precizam faptul că acestea au fost amplasate în locul stalpișorilor de culoare alb-roșie, care prezentau un grad avansat de deteriorare și în dreptul trecerilor de pietoni, cu scopul de a împiedica pătrunderea autoturismelor pe trotuar.

De asemenea, va informam ca pentru cumpararea bilelor, a fost demarata o procedura de achizitie prin Serviciul Achizitii Publice si Contracte din cadrul Directiei Administratie Publica, Juridic-Contencios, Achizitii Publice, Contracte. Documentatia de licitatie a fost aprobata si asumata de catre domnul primar Adrian Florin Dobre.

Cu stimă, Cristian Mihai Ganea, Viceprimar al municipiului Ploieşti

Caietul de sarcini al achiziției de bile întocmit de Direcția Tehnic Investiții a Primăriei Ploiești

WhatsApp Image 2018-04-19 at 20.11.37.jpeg

WhatsApp Image 2018-04-19 at 20.11.37 (2).jpeg

WhatsApp Image 2018-04-19 at 20.11.37 (1).jpeg

Bolarzii livrați Primăriei Ploiești au fix 4000 mm, sunt din beton și au formă rotundă, exact ca în caietul de sarcini :)

WhatsApp_Image_2018-04-18_at_08.55.38_e51b7 (1).jpeg

 

 

Marius Nica
director editorial
Este ziarist din 1997 și a colaborat cu mai multe instituții de media locale și naționale până în 2007, când a devenit editor coordonator al www.observatorulph.ro, liderul actual al presei prahovene.
De același autor

negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.