8_cruci_cimitir_0.jpg

Situație tragi-comică la Plopeni, unde autoritățile locale care administrează cimitirul nu mai au niciun loc de veci disponibil. Pentru că cimitirul este al primăriei și nu al bisericii, acesta nu poate fi extins, spre disperarea localnicilor. Aceștia vor fi nevoiți, în curând, să-și îngroape morții în localitățile învecinate.

Orașul Plopeni are un specific deosebit, fiind amplasat în mijlocul unei păduri de stejari, astfel încât o bună parte a teritoriului administrativ al localității aparține fondului forestier național. Prin urmare, în această unitate administrativ-teritorială nu există un alt teren propice amenajării unui cimitir.

Încă din 2016, Primăria Plopeni a făcut numeroase demersuri pentru extinderea cimitirului înconjurat de terenurile împădurite ale Romsilva. Această instituție refuză să facă un schimb de terenuri cu autoritățile locale pentru că, cităm dintr-o adresă transmisă primăriei, ”sintagma cimitir nu poate fi asimilată cu cea de unitate de cult”.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Cu alte cuvinte, pentru că primăria este administratorul cimitirului și nu biserica, Romsilva nu vrea să aprobe extinderea acestuia! Asta deși primăria are acordul Garzii Forestiere Ploiești și promite să împădurească terenul dat la schimb Romsilvei.

”În pofida demersurilor efectuate pentru a extinde cimitirul a cărui suprafață a devenit insuficientă pentru asigurarea înhumării persoanelor decedate în aceasta Iocalitate, și anume:

studiul pedostational și de bonitate pentru terenul pe care urmeză să-l dam la schimb, conform Codului silvic, acordul Garzii Forestiere Ploiești privind scoaterea definitivă din fondul forestier național a terenului necesar amenajării cimitirului, fișa de calcul privind defrișarea și împădurirea emisă de Ocolul Silvic Slanic, nu am reușit să trecem peste obstacolele pusede interpretări mai mult sau rnai puțin pertinente ale Legii nr.4612008 privind Codul silvic” se arată

într-unul din numerasele memorii transmise de Primăria Plopeni atât Consiliului Județean Prahova, cât și Prefecturii Prahova, Ministrului Apelor și Pădurilor condus de Doina Pană, respectiv Grațiela Gavrilescu, dar și parlamentarilor prahoveni.

Până acum, autoritățile locale nu au primit decât răspunsuri evazive fără nicio soluție, astfel încât, în curând, plopenarii vor fi nevoiți să-și îngroape morții în localitățile învecinate.

 

Marius Nica
director editorial
Este ziarist din 1997 și a colaborat cu mai multe instituții de media locale și naționale până în 2007, când a devenit editor coordonator al www.observatorulph.ro, liderul actual al presei prahovene.
De același autor

negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.