veolia.jpg

Cu un an înainte de expirarea contractului de concesiune a serviciului de producție, transport și distribuție a energiei termice, Veolia a somat Primăria Ploiești să-i plătească investițiile în infrastructură din ultimii ani, amenințând cu rezilierea contractului. În replică, primarul Adrian Dobre a declarat că are alternative la Veolia, cum ar fi preluarea serviciului de către o companie a primăriei sau organizarea unei noi licitații. Interesant este că investițiile respective au fost realizate fără aprobarea consilierilor locali și cu depășirea sumei prevăzute în contractul de concesiune.

Observatorulph.ro a intrat în posesia unor documente privind investițiile raportate de Veolia la Ploiești, pe care compania nu a vrut să le comunice oficial redacției noastre, dar pe care le impută acum Primăriei Ploiești și, implicit, cetățenilor plătitori de facturi de apă caldă și încălzire.

Citește și Veolia amenință că reziliază contractul de termoficare. Primarul Ploieștiului: investițiile nu au fost aprobate și au depășit plafonul din contract. VIDEO - UPDATE

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Fără să intrăm în detalii tehnice, iată firul evenimentelor:

La semnarea contractului de concesionare a serviciului de producție, transport și distribuție a energiei termice, în anul 2004, fosta Dalkia Termo Prahova, în prezent Veolia Energie Prahova, s-a angajat la realizarea unor investiții în valoare de 25 de milioane de euro până în anul 2019.

Valoarea contractuală a investițiilor a fost depășită încă din anul 2014, când totalul a ajuns la 26.626.915 euro, cu 1.552.915 euro mai mult decât suma prevăzută în contract.

Investițiile au continuat și anii următori, în afara prevederilor contractuale, doar în baza unor hotărâri ale Adunării Generale a Acționarilor.

Primarul Adrian Dobre pregătește rezilierea contractului cu Veolia

Veolia a făcut investiții fără aprobarea Consiliului Lcal Ploiești și cu depășirea sumei prevăzute în contractul de concesiune

Interesant este faptul că pe ordinea de zi a Consiliului Local Ploiești, după 2014, nu a mai existat niciun proiect de aprobare a realizării investițiilor imputate acum de grupul Veolia Primăriei Ploiești.

Cu alte cuvinte, Veolia a continuat investițiile fără aproarea consilierilor locali și cu depășirea sumei prevăzute în contractul de concesiune.

Așa se face că în anul 2015 Veolia susține că a investit 11,3 milioane de lei, în anul 2016 alte 14 milioane de lei, iar în 2017 încă 8,4 milioane de lei.

Așa s-a ajuns în prezent la o datorie pe care Veolia susține că o are de recuperat de la bugetul local de aproape 34 de milioane de lei!

Cum Primăria Ploiești nu dispune de aceste resurse financiare, banii ar trebui recuperați din facturile plătite de populație, prin majorarea tarifului gigacaloriei.

Veolia cere să-i fie plătite cheltuieli de întreținere ca investiții. Primăria Ploiești: Așa ceva nu este legal și nu vom accepta!

Surse din Primăria Ploiești susțin că pe lista Veolia figurează lucrări de întreținere, care nu pot fi decontate, din punct de vedere financiar, ca și investiții.

Este vorba, de exemplu, de lucrări de mentenanță la turbina centralei de la Brazi. Această operațiune a costat, în 2015, 10 milioane de lei, adică 90% din suma investițiilor raportate.

O lucrare asemănătoare, ”overhaull turbină de putere TAG” a fost efectuată și în anul 2016, costând 9,6 miioane de lei din totalul de 14 milioane investite atunci.

„Primăria nu poate plăti din bani publici întreținerea unor echipamente de producție mai ales închiriate de Veolia de la grupul-mamă, ca investiții” susțin specialiștii din Primăria Ploiești, care au solicitat inclusiv o expertiză tehnică a investițiilor imputate acum de operator.

Cum a răspuns Veolia, prin firma de PR, următoarelor întrebări adresate de reporterii observatorulph.ro:

1 Care este valoarea investitiilor invocate ca fiind nerecuperate de Veolia? Cand au fost facute? 

2 De ce investitiile respective nu au facut obiectul unor proiecte de consiliu local, care doar a aprobat planul de investitii nu si realizarea lor?

3 Pentru fiecare dintre investitiile respective exista proces verbal de receptie semnat si de un reprezentant al autoritatii locale? Daca da, ne puteti indica ce persoane au semnat?

4 De ce Veolia a continuat investitiile chiar si dupa depasirea valorii din contractul de concesiune?

5 Veolia a solicitat in ultimul an majorarea tarfelor pentru recuperarea investitiilor respective? Daca da, care este ultimul tarif propus?

6 Lucrarile de mentenanta, inclusiv la echipamente inchiriate de Veolia, pot fi considerate investitii? Daca da, in baza carei legislatii financar-contabile?

Răspunsul Veolia:

Ca urmare a solicitării dvs. a unor răspunsuri referitoare la investițiile Veolia Energie Prahova, compania Veolia menționează următoarele:

În cadrul procedurii de negociere privind reechilibrarea economică a contractului, părțile au ajuns la concluzia că trebuie activată clauza din articolul 51.2.3. al contractului care prevede solicitarea unui Expert Independent pentru armonizarea pozițiilor Părților. Pe lângă obiectivele transmise Expertului Independent, Primăria Ploiești a cerut suplimentar o expertiză tehnică prin care să se certifice faptic realizarea tuturor investițiilor.

În cadrul negocierilor Subcomisia care a analizat stadiul realizărilor obligațiilor investiționale, conform contractului, a constatat că valoarea acestora de 25 de milioane de euro a fost depășită. Mai mult, contractul nu prevede în mod explicit modul de tratare a investițiilor suplimentare, impuse de menținerea în siguranță a sistemului de termoficare a orașului Ploiești.

Astfel, compania Veolia Energie Prahova așteaptă această expertiză tehnică, precum și Raportul Expertului desemnat privind echilibrarea economică a contractului. De asemenea, dorim să menționăm faptul că expertul va furniza informații despre întreaga serie de investiții, chiar și a acelora care au fost aprobate prin HCL de către consilierii locali în perioada 2004 – 2014. În conformitate cu dispozițiile legale, până la comunicarea transmisă de către expertul desemnat, compania nu va mai emite vreo opinie legată de aceste investiții.

Precizăm că vom pune la dispoziția expertului toate informațiile și documentele solicitate și vom colabora îndeaproape cu acesta pentru a se ajunge rapid la finalizarea expertizei.


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.