fbpx

locuinte-anl-ploiesti-documente-cadastrale.jpg

Construite în urmă cu mai bine de 14 ani, o parte dintre locuințele ANL realizate la Ploiești ar fi trebuit să fie de multă vreme în proprietatea actualilor chiriași, care și-au exprimat dorința de a le cumpăra de ani buni. Singura problemă este că Primăria Ploiești, prin Direcția de Patrimoniu, după mai multe încercări, nu a finalizat nici acum documentațiile cadastrale. 

Potrivit unei liste publicate de Agenția Națională de Locuințe, privind locuințele care pot fi achiziționate de actualii chiriași, Ploieștiul nu figurează pe această listă, deși ar fi trebuit să putem da exemplu la acest capitol.

Pe lista prezentată de ANL figurează, alături de alte localități din țară cu mult mai mici față de municipiul Ploiești,  orașe din Prahova precum Câmpina, Azuga, Bușteni și Vălenii de Munte.

Gafe marca Primăria Ploiești: Reprezentanții Direcției de Patrimoniu din cadrul Primăriei Ploiești au susținut ieri că momentan se lucrează la documentația cadastrală, care se află în diverse stadii pentru blocurile ANL din municipiu.

Trebuie spus că obligativitatea pentru rezolvarea acestei probleme este în sarcina strictă a municipalității, potrivit legii, iar de ani buni acest aspect nu a fost încă rezolvat.

O tentativă de rezolvare a problemei a existat în urmă cu trei ani, însă demersul nu a fost lipsit de gafe. Intabularea realizată nu a inclus și spațiile comune, motiv pentru care toată procedura a fost reluată.

Chiriași nemulțumiți: Conform legii, „locuinţele pentru tineri pot fi achizitionate dupa o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii”.

Acest drept al chiriașului nu a fost respectat la Ploiești având în vedere că procedura de intabulare nu a fost finalizată. După mai mulți ani de așteptări, chiriașii, cu legea de partea lor, așteaptă și acum să li se facă dreptate, de data aceasta, în instanță. 

„Pe rolul Tribunalului Prahova se regăsesc litigii, promovate de către chiriași din amplasamentele construite în cadrul programului ANL de construcții locuințe pentru tineri, destinate închirierii, în municipiul Ploiești, județul Prahova, al căror obiect constă în obligarea Primăriei Municipiului Ploiești la efectuarea tuturor demersurilor legale în vederea emiterii hotărârii de consiliu local privind trecerea imobilelor din proprietatea publica a municipiului Ploiești în proprietatea publica a statului, precum si la emiterea hotărârii de consiliu local cu acest obiect, după îndeplinirea tuturor formalițătilor legale”, se arată în răspunsul dat de ANL la solicitarea Observatorulph.ro.

ANL solicită, Primăria Ploiești se face că muncește: La rândul său, Agenția Națională pentru Locuințe a solicitat Primăriei Ploiești urgentarea tuturor demersurilor astfel încât aceste locuințe să poată fi vândute. Nu de alta, dar din banii colectați, ar putea fi realizate noi locuințe.

„Precizăm că ANL a solicitat în nenumărate rânduri, Primăriei Municipiului Ploiești să emită o hotărâre a consiliului local privind trecerea locuințelor pentru tineri situate la adresele menționate mai sus din proprietatea publică a municipiului Ploiești în proprietatea publică a statului în vederea trecerii lor, prin hotărâre de guvern, în proprietatea privată a Statului, conform prevederilor Legii nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică”, se arată în răspunsul dat de ANL la solicitarea Observatorulph.ro, care a precizat totodată că  „Agenția Națională pentru Locuințe nu are competențe în a efectua verificări asupra autorităților publice locale cu privire la modalitatea de administrare a locuințelor construite prin programul de construcții locuințe pentru tineri, destinate închirierii”.

Jalnic...

La Ploiești, în decursul a 14 ani, ANL a construit 196 de locuințe. 128 dintre ele au fost construite în Cartierul 9 Mai. Primele apartamente au fost recepționate în 2004, când au fost date în folosință 56 de apartamente, în cele două blocuri ridicate lângă Gara de Vest. Au urmat apoi recepțiile din 2006 și 2007.

Conform listei prezentate de ANL, la Ploiești, pentru niciun bloc nu au fost definitivate documentațiile cadastrale. Iar ca să vă dați seama de ansamblul situației vă spunem că aceste proceduri au fost definitivate nu doar la Câmpina, Azuga, Bușteni și Vălenii de Munte, ci în multe localități din țară în cele peste 30 de județe unde au fost construite locuințe, cum ar fi Titu din Dâmbovița, Reșița - Caraș Severin, Târgu Jiu - Gorj, Bragadiru și Buftea- Ilfov, Copșa Mică - Sibiu, asta pentru a nu da ca exemplu orașele mai mari reședință de județ.

locuinte-anl-ploiesti.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

negativ-media.jpg
Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro