buget-2017-primaria-ploiesti-salarii-investitii.jpg

Anul 2017 nu a fost unul prielnic pentru municipiului Ploiești, cel puțin la capitolul investiții. Iar lucru acesta îl poate observa oricine care străbate orașul de la un capăt la altul. O imagine de ansamblu însă poate exista doar după o analiză sumară a bugetului municipiului.

Începutul de an a fost unul promițător. La finele lui 2016, aleșii locali s-au mândrit că la Ploiești vor continua proiectele majore de investiții. Lista a fost lungă, iar multe dintre acestea urmau să înceapă chiar din 2017. Lucrurile însă nu au stat așa. Motivul? Principalul ar fi că drumul până la accesarea fondurilor europene este unul lung. De vină au fost și câteva bâlbâieli din administrația locală, nu doar birocrația și legislația care trebuie parcursă.

De exemplu, pe lista de proiecte care ar fi trebuit să fie demarate s-a aflat viitorul spital al Ploieștiului. Numai pe tema viitoarei localii au existat cel puțin cinci hotărâri de Consiliu Local. Prima a vizat prinderea în buget a sumelor necesare pentru etapa de studii de fezabilitate, două cu privire la posibilele zone unde ar putea fi realizat spitalul, respectiv în zona de vest, pe terenurile MApN de pe strada Torcători, și zona de lângă Hipodrom, iar alte două acte normative pentru demararea procedurilor de dezmembrare a unor terenuri. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Citește și: Aleșii se bat în proiecte pentru noul spital de la Ploiești

Inclusiv la această oră se discută despre două posibile terenuri unde ar urma să fie realizat spitalul. Dacă subiectul este abordat de liberali, cea mai bună locație rămâne în zona Torcători, în timp ce consilierii PSD + ALDE cred că spitalul trebuie să fie amplasat în zona Hipodrom.

O altă investiție propusă pentru anul 2017 a fost reabilitarea celor două pasaje subterane din Bariera București. Primăria Ploiești a reușit să realizeze studiul de fezabilitate. Lucrările propriu-zise ar urma să fie executate însă în 2018. La fel și în cazul așa-zisului pod de lemn din zona de sud a orașului, care ar fi trebuit să fie reabilitat de acum 10 ani. În cazul viitorului sens giratoriu de la ieșirea din Ploiești din Bariera Bucov situația este identică. Lucrările ar urma să fie programate tot în 2018.

Pe ce se duc banii...

Peste 550 de milioane de lei este cuantumul stabilit al veniturilor municipiului Ploiești. Principalele cheltuieli au vizat însă salariile, rambursările de credite la bănci, cheltuielile de personal din Învățământ, asistența socială, serviciile publice, subvențiile pentru agentul termic și pentru transport și, de ce nu, capitolul Culte, Recreere și Religie...

Bugetul alocat pentru cheltuielile salariale ale aparatului Primăriei Ploiești, Centrului de Excelență și Parcul Municipal Vest a fost în cuantum de peste 17,5 milioane de lei. Iar la capitolul cheltuieli procentul realizat este cel mai mare - 88,46%. Adică, cel puțin Primăria a plătit salariile... Bunurile și serviciile reprezintă alte 9,7 milioane de lei, iar aici intră inclusiv deplasările peste hhotare, nu puține la număr.

La Poliția Locală, conform ultimei rectificări, bugetul alocat în 2017 a fost de 15,1 milioane de lei, din care peste 8 milioane s-au dus până acum pe cheltuieli de personal.

Ratele către bănci reprezintă și ele o povară pe bugetul local, cu atât mai mult cu cât în ultimele luni s-a constatat, inclusiv la nivel național, o creștere a dobânzilor. Prevederea bugetară la acest capitol a fost în 2017 de peste 39,5 milioane de lei.

Cheltuielile de personal din Învățământ, bani care vin de la bugetul de stat, sunt impresionante: 149 de milioane de lei. Suma alocată din bugetul local pentru reparațiile unităților de învățământ au fost de numai 3,2 milioane de lei, ce-i drept cu mult mai mare față de anii trecut. Aici trebuie menționat că bugetul alocat pentru bursele școlare a fost de peste 1,3 milioane de lei, însă, spre surprinderea tuturor, până în noiembrie bugetul consumat la acest capitol a fost de numai 55,51%, respectiv 743.290 de lei.

Cât privește alocarea pentru ASSC suma este la fel de impresionantă: 34,2 milioane de lei, din care prevederea numai pentru plata persoanelor cu invaliditate s-a cifrat la peste 22,2 milioane de lei, iar asistența socială a avut alocată suma de 5,1 milioane de lei.

Pentru serviciile publice, unde se regăsesc sumele pentru salubritate și iluminat public, prevederea a fost de peste 26,8 milioane de lei (buget aproape epuizat), la care se mai adaugă alte 20 de milioane de lei pentru întreținerea spațiilor verzi.

Sume importante se duc pentru gratuitățile de transport (46,2 milioane de lei) și pentru ajutoarele de încălzire (6,5 milioane de lei), dar și pentru subvențiile acordate pentru plata diferenței de preț și tarif pentru agentului termic livrat populației (23 de milioane de lei). Pentru reparațiile de străzi au fost alocate 11 milioane de lei, procentul realizat fiind de 77,2 %, adică vreo 8,5 milioane de lei.

Alte 12,1 milioane de lei au fost repartizați la CSM, 1,7 milioane de lei pentru iluminatul ornamental, 60.000 de lei pentru artificii, iar Capitolul Cultură, Recreere și Religie a avut o alocare de peste 4,7 milioane de lei, la secțiunea de dezvoltare.

Aproape 2,2 milioane de lei au vizat strict acțiunile culturale, iar la acest capitol sumele ar putea fi suplimentate până la sfârșitul anului. Ce-i drept, anul 2017 a venit la pachet cu mai multe concerte, începând cu cele organizate de Zilele Ploieștiului, incluzând Târgul Medieval, până la cele din aceste zile, pentru deschiderea iluminatului ornamental, ultimul mare eveniment fiind programat în noaptea de 31 decembrie 2017 - 1 ianuarie 2018.

Prognoză sumbră 2018

Anul 2018 va veni la pachet cu suplimentarea cu aproape 50% a cheltuielilor salariale. Explicația este simplă. În 2017 doar pentru a doua jumătate a anului a existat o prevedere mai mare pentru cheltuielile salariale care au crescut de la 1 august pentru aparatul din administrația locală. Vorbim de salarii cuprinse între 450 de euro brut și 2.900 de euro brut. Anul viitor prevederea va fi pentru 12 luni. În plus se vorbește de o nouă creștere a acestui capitol ca urmare a trecerii contribuției la bugetul de stat de la angajator la angajat.

În plus, nu trebuie uitat faptul că 1 ianuarie 2018 vine și cu majorarea salariului minim pe economie de la 1.450 de lei brut la 1.900 de lei brut.

Cât de tragică este situația? Ei bine, mulți s-au grăbit deja să anunțe că în 2018 singura șansă ca Ploieștiul să aibă parte de investiții o reprezintă atragerea de fonduri europene, astfel încât contribuția din bugetul local să se situeze undeva doar la suportarea cotei de 2% și a cheltuielilor neeligibile. În rest, spun inclusiv aleșii, singura certitudine este că banii vor merge tot pentru cheltuielile de funcționare...


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Monden
  • Vineri, 19 Octombrie 2018
  • De Mihai Popescu

Super-concert Madrigal la Ploiești

Corul Național de Cameră „Madrigal Marin Constantin” și copii din Programul Național Cantus Mundi vor susține un concert extraordinar de Crăciun la Ploiești. Observatorulph.ro este partener media al...