24301166_10210739882389095_1835415219448636319_n.jpg

Despre învățământul românesc se pot scrie romane. Părțile bune sunt capitole dintr-un trecut, nu foarte îndepărtat, iar cele rele compun capitole noi, din ce în ce mai multe.

O simplă recapitulare a prostiilor debitate de actualul ministru al Educației, Liviu Pop Genunche, ne-ar lua o zi întreagă. Nu folosește nimănui o astfel de recapitulare, așa că, încercând să facem altceva cu adevărat util, mergem mai departe în a identifica adevăratele probleme ale învățământului.

Astăzi ne oprim asupra unui experiment din suplimentarul de Matematică și Explorarea Mediului, clasa a II-a. Părinții elevilor din această etapă școlară știu despre ce este vorba, deși este pobabil să nu fi parcurs, măcar de curiozitate, paginile acestei mizerii.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Pedagogia este știință nobilă, pe care doar școala de specialitate o cultivă. Dacă nu ești născut pentru așa ceva, dacă nu ai vocație, rămâi un simplu învățător sau profesor, asta neînsemnând că nu ești în regulă. Din acest corp didactic, ca în oricare meserie, se ridică cei cu adevărat excepționali - dascălii. Dacă în procesul educațional ai șansa ca printre profesori să ai și dascăli, atunci ești cu adevărat norocos.

Ce poate face însă un dascăl, atunci când întâlnește pasajul pe care îl supun astăzi atenției? Fotografiile din finalul materialului sunt edificatoare, însă pe scurt, situația stă cam așa: copiilor de clasa a II-a li se propune un experiment, care vrea să demonstreze că apa și aerul sunt elementele vitale. Chiar dacă nu ar avea aplicație practică și ar fi doar un exercițiu de imaginație, sunt ferm convins că doar un tembel patentat poate propune un asemnea cadru experimental, unui copil de aproximativ 8 anișori. 

”Dragul nostru copilaș, astăzi închidem un șobolănuț într-un borcan. În prima fază el va fi vioi, pentru că are aer, prin găurelele din capac. Apoi le astupăm, nu îi dăm nici să pape și nici apiță nu pupă. Să vedeți ce chin, ce jale! Să vedeți cum moare în chinuri... Și toate astea pentru a înțelege că fără apă, hrană și aer murim.” Ceea ce trebuia demonstrat... 

Autorii manualului, patru la număr, sunt din aceeași familie, Părăială (vezi foto copertă). Fie sunt descendenți ai familiei Adams, fie au fost abuzați într-un trecut tenebros. Am să închei, citând un comentariu, pe care o stimată doamnă l-a făcut, după ce a citit oribilitatea de manual: ” Familia Pârâială a pus bazele acestei cărți. Sper că nu au lucrat și la vreun manual de biologie... pentru că mi-e groază să-l deschid!”

24301166_10210739882389095_1835415219448636319_n.jpg

24301128_10210739882589100_7341382488518610035_n.jpg


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Auto-moto
  • Joi, 18 Octombrie 2018
  • De Mihai Popescu

Se schimbă modalitatea de plată a amenzilor rutiere

Șoferii vor putea plăti în orice localitate din ţară amenda aplicată de agenții de poliție rutieră și nu în localitatea de domiciliu așa cum se întâmplă în prezent. Decizia intră în aplicare de la 1...