Reguli-pentru-depozitarea-gunoiului-de-grajd.jpg

Primarul comunei Bătrâni, Necula Gheorghe, al cărui fiu deține o fermă de animale, a depus la Ministerul Mediului un proiect privind construcția din fonduri publice a unei platforme de colectare a gunoiului de grajd. Pentru că a donat terenul unde va fi construită rampa respectivă, fiul primarului va beneficia de gratuitate pe o perioadă nedeterminată la depozitarea deșeurilor provenite de la ferma familiei. Clauza apare în proiectului inițiat de tatăl său și adoptat de consilierii locali.

Fiul primarului donează un teren comunei

Pe 17 iulie 2017, Necula Mihai Bogdan, fiul primarului comunei Bătrâni, Necula Gheorghe, care are o fermă de animale în localitate, solicită și obține dezmembrarea în două loturi a unui teren de 4.499 mp. Pe unul dintre loturi, având o suprafață de 2.000 de mp îl donează Primăriei Bătrâni condusă de tatăl său.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Primarul propune construcția pe terenul respectiv a unei investiții finanțate de Ministerul Mediului

Patru zile mai târziu, pe 21 iulie, tatăl donatorului, primarul comunei Bătrâni Necula Gheorghe, inițiază un proiect de hotărâre adoptat de consilierii locali, prin care se acceptă donația fiului în vederea construcției ”platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd” în vederea introducerii în domeniul public al comunei Bătrâni.

Toate bune și frumoase până aici, însă generozitatea fiului primarului are un scop :)

În textul hotărârii se menționează că ”se acceptă ca familia donatorului (n.r. din care face parte chiar primarul comunei) să beneficieze gratuit pentru depozitarea gunoiului de grajd”. Practic, prin această clauză, ferma de vaci a familiei primarului scapă de o problemă majoră a tuturor crescătorilor de animale: deșeurile.

Mai mult, același proiect, care a și devenit hotărâre a Consiliului Local Bătrâni, prevede că în termen de doi ani, dacă investiția nu este finanțată, terenul respectiv să revină fostului proprietar, adică fiului primarului. 

”Consider că sunt îndeplinite condițiile de legalitate și oportunitate” 

În expunerea de motive, semnată de tatăl beneficiarului, se arată că terenul a fost evaluat de un expert regional din partea Ministerului Mediului, care se ocupă de programul privind colectarea gunoiului de grajd. ”Consider că sunt îndeplinite condițiile de legalitate și oportunitate și propun Consiliului Local al comunei Bătrâni adoptarea hotărârii în forma și conținutul prezentate în proiect” se încheie expunerea de motive semnată de primarul Necula.

”Era conflict de interese dacă fiul meu primea bani pentru acel teren. El l-a donat”

Contactat de observatorulph.ro, primarul Necula Gheorghe, susține că nu poate fi acuzat de conflict de interese. ”Este adevărat că terenul donat pentru rampa de gunoi de grajd aparține fiului meu, care are o fermă de animale. Nu e nimic ilegal în asta. Eram în conflict de interese dacă fiul meu primea bani pentru acel teren, dar nu a fost cazul pentru că, repet, a fost o donație! El decât va depozita gunoiul acolo”

Crescătorii de animale rămân fără subvenție dacă nu depozitează legal gunoiul de grajd

Ce nu spune primarul? Depozitarea gunoiului de grajd trebuie să respecte un set de reguli stabilite de specialiști și aprobate de către autorități. Orice abatatere de la aceste reglementări aduce cu sine sacționarea fermierului la plata subvențiilor pe motiv că acesta nu a respectat normele de ecocondiționalitate, respectiv acele norme menite să protejeze apele de poluarea cu nitrați din surse agricole, potrivit agrointel.ro.

Localnicii susțin că principalul beneficiar al acestei hotărâri și investiții viitoare este ferma de animale a familiei primarului. ”Dacă adunăm toate vacile din comună nu ajungem nici la un sfert din câte animale au primarul și fiul lui”, susține un locuitor al comunei, care numără puțin peste 2.000 de suflete. Acesta nu crede că la Bătrâni este o criză de terenuri de pe domeniul public astfel încât să fie nevoie de ”donații” pentru astfel de investiții.

Și pentru că tot vorbim de investiții și grija pentru protecția mediului, un cititor din comuna Bătrâni ne-a trimis imagini cu o construcție pe care scrie WC :) pe malul râului care traversează comuna

23602243_1355292494579370_534902508_n.jpg

23549752_1355292781246008_520156052_n.jpg

Proiectul inițiat de primar are ca beneficiar direct ferma familiei:

WhatsApp Image 2017-11-14 at 13.28.25 (4).jpeg

În expunerea de motive primarul susține că procedura se justifică aflându-se în criză de timp

WhatsApp Image 2017-11-14 at 13.28.25 (3).jpeg

Terenul familiei primarului, dezmembrat pentru donațieWhatsApp Image 2017-11-14 at 13.28.25 (2).jpeg

Terenul a fost introdus în inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public fiind evaluat la 15.000 de leiWhatsApp Image 2017-11-14 at 13.28.26 (1).jpeg

 


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.